Momenteel zijn we aan het genieten van onze vakantie in Australië. Na Nieuw Zeeland kan ik nu al zeggen dat het hier aan de Oostkust van Australië echt wel het glutenvrije walhalla is. In België is het nog altijd niet zo evident om glutenvrij te eten. Soms krijg je eens een oogrol –van weer zo een– of soms krijg je met de beste bedoelingen een bord vol verborgen gluten voorgeschoteld. Niets van dat hier down under. Op elke menukaart staat netjes aangeduid welke gerechten glutenvrij zijn en kan je meestal zelfs een glutenvrije variant bestellen (pizza!!). Het helpt natuurlijk dat er hier aan de kust ook heel veel healthy restaurantjes en barretjes zijn.
Glutenvrij op reis
Glutenvrij eten is niet altijd even evident. In het begin is dat natuurlijk zoeken en een soort van trial en error. Op de duur wordt je een echte pro in het bestellen van glutenvrije gerechten en het detecteren van mogelijke gluten zoals bijvoorbeeld in sauzen of marinades. Op vakantie wordt de uitdaging om glutenvrij te eten alleen maar groter: gerechten waar je de ingrediënten niet van kent en soms ook een taal die je niet echt machtig bent.
Als je ergens een huis huurt en zelf je maaltijden klaarmaakt is er meestal geen probleem want dan heb je toch nog controle over wat je eet en kan je eventueel een aantal basisingrediënten zoals bloem, pasta en bouillonblokjes mee nemen. Een ander verhaal wordt het als je gaat vliegen – zeker lange afstandsvluchten – of in een hotel verblijft.
Glutenvrije vlucht
- Geef bij de boeking van je tickets door dat je een glutenvrije maaltijd wenst.
- Laat de cabin crew weten wie je bent en dat je een aangepaste maaltijd gevraagd hebt.
- Als je geen aangepaste maaltijd kan boeken, zorg er dan voor dat je voor de vlucht toch nog een volwaardige maaltijd kan eten.
- Snacks zijn belangrijk wanneer je reist: fruit, noten, glutenvrije koekjes of bars. Let er wel op dat je alles mooi opeet of achterlaat in het vliegtuig want in sommige landen mag je geen eten binnenbrengen. We hebben ooit eens een uur doorgebracht met het vriendelijkste douaneteam ever (not) en een wenend kind dat helemaal geïntimideerd was door die schatjes en doodmoe was na een vlucht van 12 u. Dit omwille van een banale banaan.
- Probeer zeker niet de standaard maaltijd te eten door er bijvoorbeeld de saus af te schrapen en enkel te eten want glutenvrij is. Voor je het weet zit je in het kleine vliegtuigtoiletje en maak je jezelf en je medepassagiers het leven zuur.
Glutenvrij eten in hotels
- De meeste hotels bieden vandaag de dag een glutenvrij alternatief aan. Afhankelijk van het land waar je bent kan dit gaan van een droog beschuitje als ontbijt tot een assortiment aan cakes en pistolets.
- Geef bij je reservatie zeker mee dat je geen gluten eten zodat het hotel hier ook rekening mee kan houden.
- We nemen meestal glutenvrij brood van Schär mee en toastzakjes zodat je dit brood kan toasten in het hotel zelf. Zo heb je toch altijd iets achter de hand mocht er niets voorzien zijn.
Bereid jezelf voor
- Neem een kijkje op de site van de Coeliakie vereniging van het land waar je naartoe reist. Daar zal je veel informatie vinden over producten, ingrediënten en over plaatsen waar je ‘veilig’ kan eten.
- Doe een beetje research naar restaurants en bars waar je glutenvrij kan eten. Zoek op Instagram bijvoorbeeld onder de #glutenfreeitaly #glutenfreespain Op deze blog staan ook een paar artikeltjes met lekkere glutenvrije adresjes in bijvoorbeeld Rome (de ijsjes daar!) en Londen (daar hebben ze ook die lekkere glutenvrije ijsjes).
- Hamsteren is de boodschap: brood, pasta, bars, koekjes… kan je allemaal meenemen van thuis en in je reiskoffer steken. Zo heb je ten alle tijden een snack voorhanden of kan je toch rustig ontbijten.
Deze post kwam tot stand in samenwerking met Schär op hun FaceBook pagina kan je nog een aantal tips en leuke recepten terugvinden.
Binnenkort deel ik nog een post met onze favoriete Australische glutenvrije adresjes.