Klaaskoeken horen bij deze periode van het jaar. Ik lust ze het liefst als ze net uit de oven komen en nog wat warm zijn, maar ze zijn ook lekker getoast met een beetje confituur. Ik heb in mijn kookboek Iedereen Eet mee een recept opgenomen voor briochebrood en deze koeken hebben hier wel wat van weg. Ook het receptje voor de Paaskoek komt uit dezelfde familie. Ik gebruik alleen iets minder eitjes en gedroogde gist in plaats van verse gist. Voor de rest komt het er bij Klaaskoeken (net als bij brioches) op aan om geduld te hebben.
Hier in Antwerpen zijn Klaaskoeken niet zo een ding maar ik weet dat vroeger bij mijn grootouders (beiden uit de Vlaanders) en bij Mr. Husband Klaaskoeken echt onderdeel waren van het hele Sinterklaas gebeuren. Een beetje zoals pepernoten en gevulde speculaas in Nederland hoort een Klaaskoek bij een Westvlaamse Sinterklaas. Nu alle gekheid op een stokje net zoals die pepernoten uit Nederland kan je die Klaaskoeken hier in het Antwerpse ondertussen ook vinden hoor. Maar een glutenvrije variant? Die ben ik nog niet tegengekomen. Met dit receptje kom je toch al dicht in de buurt van the real thing.
Gebruik je een kant-en-klare mix of home made bloemmix voor de klaaskoeken?
Dat is altijd de vraag hé. Ga je zelf alles beginnen afwegen of koop je gewoon een bloemmix? Je kan deze Klaaskoeken maken met een zelf samengestelde glutenvrije bloemmix maar het lukt ook perfect met de Bloemmix B van Schär. De Klaaskoeken op de foto zijn gemaakt met de Mix B van Schär.
Als ik zelf een mix maak dan kies ik voor dit recept voor volgende:
- 300 gr rijstbloem
- 70 gr arrowroot
- 230 gr aardappelzetmeel
- 1/2 tl xanthaangom
Het is belangrijk dat je deeg goed kan rijzen en dat je de gist ‘activeert’. Ik maak meestal gewoon een papje van de melk, wat suiker en de gist maar las op de blog van Fleur van Maison Madelise dat ze al wat bloem mee mengt in het papje en er dan wat bloem overstrooit zodat je kan zien dat je het papje mooi aan het rijzen is. Handige tip vond ik, dus bij deze heb ik dat dan ook maar geprobeerd met mijn gedroogde gist met een heel lekker resultaat.
Klaaskoeken
Keukengerei
- Keukenrobot met deeghaak
- oven
Ingrediënten
- 600 gr glutenvrije bloemmix B van Schär of homemade mix zoals hierboven
- 5 eieren
- 1 zakje gedroogde gist
- 300 ml lauwe amandelmelk of andere lactosevrije melk
- 100 gr gesmolten lactosevrije boter
- 150 gr fijne kristalsuiker
- 1 el esdoornsiroop
- 1 snuf zout
Bereidingswijze
- Begin met het gistingsproces. Dit is het allerbelangrijkste voor je koeken. Zorg ervoor dat je melk zeker niet te warm is of het mengsel zal niet gisten. Meng de melk met de esdoornsiroop, 80 gr bloem en de suiker tot een glad papje. Ik doe dit al in de keukenmachine. Dek dit af en laat dit 20 minuutjes rijzen op een warme plek. Strooi eventueel nog wat bloem over dit mengsel dan kan je zien of het deeg goed aan het rijzen is.
- Meng er nu voorzichtig 4 eieren, de gesmolten boter, het snufje zout en de beetje bij beetje de rest van de bloem door. Dit gaat het beste met een keukenrobot met een deeghaak. Eens je een mooi glad deeg krijgt, stort je de deegbal op een vel bakpapier. Dek die af met een propere keukendoek en laat nog een half uurtje rijzen.
- Rol het deeg uit tot het ongeveer 3 cm dik is en steek of snij voorzichtig vormen uit het deeg. Ik had geen klaasvorm dus hebben we gingerbread vormpjes gebruikt. Use your imagination.Leg de koeken naast elkaar op 2 bakplaten die met bakpapier bekleed zijn en dek terug af met een propere keukendoek. Laat nog 30 minuten rijzen en bak de koeken dan of zet nu in de koelkast en bak de koeken de ochtend nadien voor het ontbijt.
- Kluts het laatste ei met 1 el water en smeer de koeken hiermee in. Bak de koeken gedurende 10 à 15 minuten op 220°C.Laat ze afkoelen en smullen maar!