Er is weer een hele nieuwe lichting kookboeken uitgekomen de voorbije weken. Ok we weten ondertussen allemaal dat Pascale Naessens weer een nieuw kookboek heeft uitgebracht voornamelijk door de polemiek die hier rond ontstaan is. Over veel tam tam gesproken, het zou me niet verbazen mocht het een marketingstunt blijken te zijn.
Er zijn echter een aantal leuke kookboeken die ik in de post onder jullie aandacht wil brengen.
Sepideh Sedaghatnia brengt ons in haar nieuwe boek “69 Food & Wine Affairs” gerechten uit haar thuisland Iran gecombineerd met 69 wijnen uit de hele wereld. Een mooi gestyled boek dat aantoont dat Sepideh niet alleen iets van wijnen kent maar ook heerlijke gerechten op tafel kan toveren.
In “Ik kook gezond voor mijn kind” toont Professor De Vogelaere hoe je smakelijke en gezonde gerechten voor je kinderen op tafel kan zetten. Mooi boek met lekkere gerechtjes maar eerder op iets oudere kinderen gericht en ook gebaseerd op de principes van de klassieke voedingsdriehoek. Voor mijn kids dus iets minder interessant.
Ook Rens Kroes mag niet ontbreken in dit lijstje. Ze heeft een nieuw boek uit “On The Go“. Ik ben fan van het zakformaat waardoor je het boekje makkelijk mee kan nemen om even in te bladeren als je bijvoorbeeld ergens moet wachten. Er is ook een classificatie voorzien voor welke gerechten je best op zondag maakt, welke de dag op voorhand en welke à la minute. Handig als je wil plannen. Qua recepten liggen ze helemaal in de lijn met de recepten van haar vorige boeken. Gezonde maar lekkere en snel te bereiden gerechten gebaseerd op het wholefoods principe. Ik ben fan van de chiakoeken met notenboter, heerlijk!
Ook mijn twee favoriete kookboekenauteurs Jamie Oliver en Gwyneth Paltrow hebben een nieuwe boek uit. Ik hoor u denken, Gwyneth? Kookboeken? Yep ze heeft reeds een aantal kookboeken op haar conto al dan niet samen geschreven met een co auteur, maar hey ondertussen werkt Jamie ook al met een heel team om nieuwe recepten te ontwikkelen, dus why not?
(H)eerlijk Makkelijk, gezonde, snelle recepten voor de superdrukke thuiskok doet zijn naam alle eer aan. In dit boek dat trouwens zeer mooi vorm gegeven is kan je een aantal eenvoudige, lekkere en gezonde recepten terugvinden. Gwyneth haalt haar inspiratie uit de Oosterse en Aziatische keuken en brengt haalbare gerechten die mits een aantal aanpassingen hier en daar (bijvoorbeeld geen pepertjes of een bepaalde soort groenten vervangen) voor het hele gezin klaargemaakt kunnen worden. Verschillend met haar vorige boek is dat er hier wel brood en pasta gebruikt wordt in de recepten, maar er staat duidelijk vermeld of een recept al dan niet glutenvrij is (of vegan, of lactosevrij). Een aanrader als je weinig tijd hebt en toch gezond wil koken én origineel uit de hoek wil komen (pan bagnat met mosterd en tonijn, of noodles in a jar zijn onze nieuwe strandlunch favorieten).
Jamie Oliver brengt ons in zijn nieuwe kookboek Super Food voor familie en vrienden weer een heleboel nieuwe recepten. Na het succes van zijn vorige kookboek Super Food voor elke dag levert hij nu een kookboek af met gerechten waar je gemakkelijk grotere porties van kan maken voor, juist ja, vrienden en familie. Ik ben vooral van van zijn keukenhacks en zijn Super Food filosofie. De recepten zelf vind ik in dit boek iets minder toegankelijk, misschien omdat ze er iets meer ingrediënten gebruiken en er nogal veel stoofpotjes, curry’s en soepen instaan wat we hier thuis niet zo smaken. Wel veel leuke tips om je kids, ja ook de moeilijke eters, aan de gezonde voeding te krijgen.
David Ludwig, professor aan Harvard, vertelt ons in zijn boek Altijd Trek? dan weer dat calorieën tellen helemaal niet helpt om te vermageren. Dieten tout court helpt niet, je moet gewoon je manier van eten aanpassen. Gezonde vetten in plaats van transvetten, de juist koolhydraten en vooral geen bewerkte voeding. Voor iemand die veel met eten bezig is staan hier geen grote nieuwigheden in, maar wat wel goed is, is de verwijzing naar een aantal studies en praktische en handige planners en recepten. Verwacht hier echter geen mooi gestyled kookboek, dit is een dieetboek in de aard van Broodbuik en De Voedselzandloper.
P.S. Je ziet dat ik het boek wel degelijk gelezen heb hé 🙂 Ik had beter vooraf een foto genomen.
Hebben jullie nog leuke kookboeken gelezen de laatste tijd? Op mijn lijstje staat nog de nieuwe Donna Hay en Nopi (ok niet zo nieuw meer maar toch) van Ottolenghi.