Als we het woord dieet horen, denken we meteen aan vermageren maar er zijn enorm veel diëten die niets met gewichtsverlies te maken hebben. Het woord dieet betekent eigenlijk voeding die aan een specifieke leefregel voldoet (dank u Wikipedia) m.a.w. regels voor wat je wel en niet mag eten en drinken… In onze hoofden wordt dat dan al heel snel gelinkt aan wat we niet mogen als het gaat om een dieet voor gewichtsverlies. Bij mij op het werk is er elke week wel iemand die met een nieuw dieet begint: Pronokal, Pascale Naessens, Proteïnendieet, Keto, Paleo en noem maar op. Mijn ouders hebben indertijd nog fanatiek ‘geMontignact’. Het is echt iets van alle tijden. Ik ben zelf enorme voorstander van de 80/20 regel (of misschien 70/30), maar laatst ben ik toch overstag gegaan en heb ik een aantal dagen per week aan intermittant fasting gedaan. Uit nieuwsgierigheid en misschien toch ook een beetje om dat hardnekkig kilootje dat er de voorbije jaren stiekem bijgekomen is, af te krijgen. Blame it on the 40.
Intermittant fasting is hot.
In elk tijdschrift staat er wel een artikel over 5/2, 16/8, 18/6, one meal a day en zo heb je nog wel een paar varianten. Toen ik er meer over begon te lezen bleek ik dat ik eigenlijk de laatste jaren onbewust op drukke werkdagen al aan het intermittant fasten was: ontbijten en dan geen eten meer tot het avondeten (meestal om 21 u pas) en ondertussen enorm veel drinken. Niet helemaal volgens de regels van de IF kunst maar toch…..Je hebt eigenlijk een aantal uren dat je mag eten en dan een aantal uren dat je vast bijvoorbeeld 16 u vasten en dan 8 u om te eten.
Het principe is dat je door een bepaalde periode te vasten, je lichaam haar reserves zal aanspreken waardoor je sneller vetten zal verbranden. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je een hele periode vast en dan begint te schransen want dan ben je voor niets bezig. Bij mij is het resultaat vooral te vinden in hoe ik me voel: veel minder opgeblazen, rust in de darmen en ja een plattere buik (yes!) en raar maar waar ik slaap ook beter. Ik merk ook wel dat ik minder honger heb en dus ook minder tussendoor eet op de dagen dat ik niet aan het vasten ben. Voor het gewichtsverlies moet je het echter niet doen. Die kilo is eraf maar komt er volgens mij binnen de kortste keren weer bij eens ik terug ‘normaal’ zou eten (zonder die periodes van intermittant fasting). Doe je dit consequent een paar weken elke dag dan zal je natuurlijk wel gewicht verliezen, de vraag is alleen of het eraf blijft als je niet af en toe blijft vasten?
Way of life
Ik denk dat het vooral een way of life is en ik moet zeggen dat het voor mij wel werkt. Door op drukke dagen niet te ontbijten heb ik ook dat hongergevoel tegen 10 u niet meer en kan ik de dag perfect door op thee (met veel gember en citroen) en water. Tegen 16 u zou ik normaliter een eerste kleine maaltijd mogen eten, maar meestal heb ik dan echt nog geen honger en eet ik niets of gewoon een handje noten of geniet ik van een cakeje met nog maar eens een tas thee. ‘s Avonds eten we dan wat je hier op de blog hebt zien passeren: balletjes, krokante aubergineschijven, vitello tonato….
Do’s bij intermittant fasting:
- denk goed na voor je eraan begint en plan de dagen intermittant fasting goed in. Als je een hele dag thuis zit of van alles gepland hebt met vrienden lijkt het met niet ideaal om hieraan te beginnen.
- waarom wil je het doen – als je enkel en alleen gewicht wil verliezen, onthou dan dat je dit consequent zal moeten blijven doen
- lees eens wat over intermittant fasting en zoek wat voor jou werkt: 5 dagen met 600 caloriëen en 2 dagen normaal eten, 16u vasten en dan gedurende 8 u kleine maaltijden eten, een maaltijd per dag… Er zijn veel variaties. Ook qua periodes van vasten kan je kiezen. Ik koos voor het avondmaal en ontbijt en lunch te skippen maar je kan het ook anders aanpakken.
- drink voldoende: thee, bouillon, water (geen frisdrank, spuitwater, gezoete dranken)
Don’ts:
- begin er niet aan als je je al niet goed in je vel voelt. Als je al wat slapjes bent en dan begint te vasten is dat niet echt ideaal.
- schransen tijdens de momenten dat je wel mag eten is uit den boze, dan ben je bezig aan een nuloperatie
- geef niet op na de eerste week, je lichaam moet zich ook wat aanpassen
- plan geen zware fysieke activiteit in als je aan het vasten bent
In dit boek van Julie Van den Kerchove kan je meer lezen over Keto en intermittant fasting.