Mijn dochter eet niet graag kip, maar om de een of andere reden lust ze deze malse chicken fingers heel graag. Ze smaken blijkbaar niet naar kip? Naar wat ze dan wel smaken? Daar heb ik het raden naar. Ik vind dat ze lekker smaken kip of geen kip. Je zou dit bijvoorbeeld ook met tofu kunnen proberen (die moet dan wel niet gemarineerd worden) voor een veggie versie. De smaak zit ‘m gewoon in het korstje rond de kip.
Ik maakte een tijdjes geleden als eens chicken nuggets met het glutenvrije paneermeel van Schär. Wel deze chicken fingers zijn daarop gebaseerd, maar door een beetje polenta aan het paneermeel toe te voegen worden ze extra knapperig.
Marineren
Ik laat de reepjes kip eerst marineren in een mengeling van sojamelk en citroen, je kan ook karnemelk gebruiken. Hierdoor blijft de kip lekker mals en sappig als je ze bakt. Als je de reepjes gemarineerd hebt, moet je ze droogdeppen en dan door de polenta rollen, nadien door losgeklopt ei en dan door het paneermeel. Een beetje zoals bij de aubergineburgers uit dit recept. Het komt er dan op aan om de kipreepjes of chicken fingers snel te bakken. Je kan ze frituren, bakken in de pan of in de oven laten garen. Ik heb ze gebakken in de pan en heb een deel in de oven laten garen maar de chicken fingers uit te pan waren toch veel krokanter.
Chicken fingers for the win
Hou de chicken fingers warm in de oven en serveer met een aardappelsalade, maïs en een grote portie gemengde salade. Het vraagt wat tijd om voor een heel gezin chicken fingers te maken, maar geloof me, je doet het voor die lege borden en die gelukkige snoetjes nadien! Succes gegarandeerd. Ik heb dat voor een bende uitgehongerde kids gemaakt en alles op het aanrecht klaargezet als een buffetje. Plezant dat ze dat vonden en doordat er veel groenten waren had iedereen wel iets dat hij lustte (en niet lustte het blijven kids hé).
Chicken Fingers met frisse salade
Ingrediënten
Chicken Fingers
- 4 bio kipfilets in lange repen gesneden (fingers)
- 1 l ongezoete sojamelk met 2 el citroensap
- 150 gr glutenvrij paneermeel van Schär
- 100 gr polenta
- 1 losgeklopt ei
- 1 el garam masala of vijfkruidenpoeder experimenteer
- 1 tl kurkuma
- olie om te bakken
Salade
- 1 krop sla
- 3 el mayonnaise
- 1 tl mosterd
- 2 el bieslook fijngesneden
Bereidingswijze
- Laat de kipreepjes minsten een uur marineren in de melk met citroen.Dep ze goed droog.Zet 3 borden klaar: eentje met de polenta, eentje met het losgeklopt ei, eentje met het paneermeel waar je de kruiden doorgemengd hebt.
- Verhit wat voldoende olie in een pan met anti aanbaklaag. De pan moet volledig bedekt zijn met olie. Je gaat de kipreepjes quasi frituren.
- Begin ondertussen met het klaarmaken van de chicken fingers. Haal de kipreepjes eerst door de polenta, dan door het ei en dan door het paneermeel. Leg ze meteen in de pan en bak ze 5 minuten aan elke kant tot ze krokant zijn. Als je pan vol ligt met kipreepjes wacht dan even tot de kipreepjes gaar zijn. Leg ze op een keukenpapier om uit te lekken en hou ze warm in de oven. Leg ze niet op elkaar.Bak alle kipreepjes gaar en serveer zo snel mogelijk. Hoe langer je ze in de oven laat liggen hoe minder krokant ze zullen zijn.
- Meng de mayonnaise met de mosterd en de bieslook en roer dit door de salade.Dien op met de chicken fingers.Smakelijk!