Nostalgisch gehaktbrood
Een lekker gehaktbrood stond vroeger bij ons thuis wekelijks op het menu op maandagavond (zondag waren het gestoofde tomaten met roerei). Mijn mama maakte dan een grote ‘bol gehakt’ met spinazie en pureepatatjes met schijfjes wortel. Super lekker maar er was om de één of andere duistere reden (papy die last minute nog saus kwam maken en puree kwam afmaken??) altijd een bom ontploft in de keuken. Good memories. We eten eigenlijk bijna nooit gehaktbrood en laatst had ik daar dus echt zin in. In het Grote Appelboek van Els Debremaeker staat een recept voor een gehaktbroodje met appel. Ik moet eerlijk toegeven dat ik nu zelf niet meteen appel zou toevoegen aan gehaktbrood, maar ik was geïntrigeerd. Ik heb mijn eigen draai aan het recept gegeven want ik had niet alle ingrediënten in huis maar, eerlijk is eerlijk…het werkt wel hoor dat appeltje.
Stoemp
Voor Carrefour heb ik eens een lekker stoempgerecht gemaakt. Sindsdien eten we regelmatig gewoon stoemp: met een ei, met gebakken spekjes, bij een stukje chippolata of met een gehaktbroodje. De stoemp die ik bij dit gehaktbrood gemaakt heb is een mengeling van aardappelpuree met gestoofde groenten: Chinese kool, prei, ui en boerenkool. Ik heb de groenten eerst laten bakken en dan wat Fundo bouillon toegevoegd zodat ze konden sudderen tot ze gaar waren. Met de rest van de Fundo bouillon heb ik dan saus gemaakt. Ik heb de producten van Fundo eerder dit jaar leren kennen en heb sindsdien altijd wel één of twee bokalen in huis. Ook de drinkbouillon is heel handig als je een klein hongertje hebt door de dag maar daarover binnenkort meer.
Vulkaanpatatjes
Ik maak eigenlijk nooit sauzen. Tenzij mayonaise of iets met soja en sesam. Sinds de kinderen bij mijn zus zijn gaan slapen zagen ze heel de tijd voor gehaktbrood met vulkaanpatatjes – dit is puree waaruit lava aka saus stroomt. Dank u Tiffy! Nu is mijn broer wel goed in saus maken en heb ik hem zijn recept gevraagd. Ik heb van mijn broer zijn geheime ‘sauskorrels’ gekregen – ik gok op een soort fondkorrels?- en die heb ik dan met de Fundo bouillon en wat mosterd laten inkoken. Ze waren heel content met het resultaat, oef. Nu dus die sauskorrels nog vinden zo dat ik dit nog eens kan maken. Het zijn ‘geheime’ korrels omdat ze in de Stevensfamilie van man op man doorgegeven worden om saus mee te maken. Als Little Chef 18 jaar is krijgt hij het recept – nog even geduld dus :-).
- 600 gr glutenvrij kalfsgehakt
- 3 el glutenvrij paneermeel
- 1 tl glutenvrije mosterd
- 1 tl ketchup
- 1 ei
- 1 tl gedroogde thijm
- 1tl kurkumapoeder
- 1 geraspte appel
- 500 gr frietaardappelen, geschild en gekookt
- 1 prei, in schijfjes gesneden
- 1 ui, gepeld en in schijfjes gesneden
- 1 handvol boerenkool, fijngesneden
- 1 handvol Chinese kool, fijngesneden
- 1 el olijfolie
- saus: 1 bokaal Fundo geconcentreerde bouillon (kip of rund) + 1 tl glutenvrije mosterd + 1 el maïzena of Roux of magische sauskorrels
- Meng het gehakt, de mosterd, de ketchup, de kruiden, de appel, het paneermeel en het ei goed door elkaar tot een glad mengsel. Maak je handen nat en maak hier een grote bal van.
- Verwarm de oven voor op 180°C en bak het gehaktbrood gedurende 40 minuten. Houd warm onder aluminiumfolie.
- Stamp de aardappelen tot puree met 2 el Fundo bouillon en wat melk en olijfolie. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
- Stoof de ui, prei, Chinese kool en boerenkool op een zacht vuurtje en voeg na 5 minuten de helft van de bouillon toe. Laat 10 minuten op een zacht vuurtje sudderen.
- Meng de groenten met de puree en houd warm.
- Maak ondertussen de saus door de rest van de bouillon met de mosterd en maïzena of Roux in te koken tot een gladde dikke saus. Kruid met peper en zout. Wordt het te dik, voeg dan wat water toe.
- Dien alles samen op.
- Smakelijk!