Als je aan Mr.Husband zou vragen wat hij het meeste miste toen hij geen gluten meer mocht eten dan zou het antwoord brood en bier zijn.
Voor beiden hebben we ondertussen gelukkig een lekker alternatief gevonden. Het eerste maak ik gewoon zelf nu ik wat meer tijd heb door de lockdown, het tweede bestellen we gewoon online.
Ik ben nooit een fan geweest van zogenaamd homebaked bread niet omdat ik het niet lekker vind, maar gewoon omdat ik dat altijd zo een gedoe vond. Kneden, rijzen, nog eens kneden, nog eens rijzen. Een beetje meer water, een beetje meer bloem. Gist die niet activeerde. Het was eigenlijk altijd wel iets. En om dan een glutenvrij brood juist goed te krijgen, dat was al helemaal een challenge. Vooral dat kneden was een ramp, wist ik veel dat kneden en glutenvrij deeg niet echt samengaan. Het is pas door het boek Bakken zonder gluten van Emmelou Green te lezen dat ik te weten gekomen ben dat overmatig kneden van glutenvrij deeg een heel vast resultaat geeft van je brood of gebak. Vandaar die lekker geurende bakstenen die ik uit mijn oven toverde die eerste maanden van ons glutenvrije bestaan.
Laatst zag ik bij Annelies van Een Lepeltje Lekkers een heel mooi brood zonder kneden passeren en ook Mieke van Mie En Place waagde zich aan homebaked bread in haar gietijzeren pan. Het levert heel mooie foto’s op en blijkbaar superlekker brood op, maar zou het ook werken met een glutenvrije deeg vroeg ik me af?
De eerste keer kreeg ik een nogal compact brood, de tweede keer zat het goed. Met dit recept ben ik eindelijk overtuigd om zelf mijn brood te bakken. Je moet gewoon op tijd aan het recept beginnen want het brood moet lang rusten en rijzen. Dus wil je een lekker broodje voor zondagochtend? Wel dan maak je het deeg zaterdagnamiddag en zet je het brood ‘s ochtends de oven in en heb je meteen een heerlijke geur in huis. Zalig toch om zo de dag te beginnen? Het brood smaakt het lekkerst als je het meteen kan eten, maar de dag nadien maak je er ook heel lekkere avocadotoasts of croquejes mee.
Toch nog niet overtuigd of gewoon geen zin om zelf te beginnen bakken? Kijk dan eens in het assortiment van Schär. Ze hebben lekkere afbakbroodjes maar ook hun keizerpistolets (diepvries) zijn superlekker en handig om in huis te hebben. Je kan de producten in de meeste supermarkten vinden, maar ook online zijn ze makkelijk te bestellen.
Brood zonder kneden
Keukengerei
- Le Creuset of een andere pan met dikke bodem en deksel
- oven
- bakpapier
Ingrediënten
- 500 gr glutenrije bloemmix: donkere bloem of mix B van Schär
- 500 ml water ik gebruik altijd gefilterd water uit mijn Brita kan, but hey I am a freak
- 4 el zaden en pitten lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten…
- 1 tl zout
- 7 gr gedroogde gist of 21 gr verse gist
- 2 el olijfolie
- 1 tl kristalsuiker
Bereidingswijze
- Los de gist op in het lauwe water met de suiker en laat 5 minuten staan om de gist te activeren.
- Meng de bloem met de zaden en pitten en het zout.
- Roer het water door de bloem en meng alles goed door elkaar tot je een gladde bal krijgt. Ik gebruikte hiervoor mijn KitchenAid keukenrobot maar je kan het ook met de hand doen.
- Dek het deeg af met plasticfolie en laat 12 à 18u rijzen op een droge plaats. De kom met het deeg heb ik in de stoomoven gezet. Zo kon er geen tocht aankomen.
- Verwarm de oven voor op 200°C met de gietijzeren pan erin.Haal de pan eruit en bedek met bakpapier. Leg hier de deegbal in en bak 40 minuten met het deksel op de pan.Haal dan het deksel van de pan en bak minstens 25 minuten verder tot je een gouden en krokant broodje hebt.Even laten afkoelen en dan meteen opeten is de boodschap. Lekker met verse soep, shakshuka of gewoon met wat olijfolie en zout.Smakelijk!
Ben je nog op zoek naar een lekker glutenvrij broodreceptje? Deze pistolets vinden we hier ook nog altijd heel lekker.
Deze post kwam tot stand in samenwerking met Schär. Als fan en fervent gebruiker van de Schär producten mag ik mezelf sinds kort Schär Ambassador noemen voor Vlaanderen.