Help! Je bent glutensensitief of -intolerant. Wat nu?
Rust en kalmte zullen u redden
Het leven stopt niet omdat je geen gluten meer mag eten. Ja, het zal even wennen en aanpassen zijn om glutenvrij te eten. Maar je zal je beter voelen als je je dieet aanpast en dat is uiteindelijk toch de bedoeling, niet? Je moet je lichaam ook de tijd geven om te genezen dus verwacht geen wonderen op korte tijd.
Hou grote schoonmaak en maak je huis glutenvrij
Begin met een grote schoonmaak. Alle producten die gluten bevatten moeten meteen verwijderd worden uit je keuken of voorraadkast. Zijn er mensen in je gezin die wel nog gluten eten, label dan je voorraad. Zorg voor een aparte lade, bakje of plank waar je de glutenvrije producten (koekjes, snoepjes, chips) bewaart.
Zelf ben ik grote voorstander van een volledige ban op producten die op de zwarte lijst staan. Zo zal je in ons huis geen gluten of producten met lactose meer aantreffen. Op die manier voorkom je ook eventuele kruisbesmetting. Je toaster bijvoorbeeld gebruiken voor gewoon brood en er dan een glutenvrij toastje mee roosteren is absoluut uit den boze!
Ga op foodsafari en surf erop los
Als je plots moet omschakelen naar een glutenvrij dieet, is dat even wennen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op sites van de Coeliakie vereniging of op de site van Schär. Hier kan je niet alleen informatie vinden over het ruime aanbod glutenvrije producten, maar ook veel recepten en tips & tricks. Via de site kan je ook vragen stellen als er iets niet duidelijk is en je kan zelfs je eigen kookboek samenstellen met de recepten die op de site staan, altijd handig. Er bestaan ook veel groepen op FaceBook waar je lid van kan worden en waar mensen hun ervaringen delen.
Ook in de klassieke supermarkten zal je niet altijd alles terugvinden wat op je boodschappenlijstje staat, maar er is al een mooi glutenvrij assortiment beschikbaar. Plan eens een halve dag om op ‘foodsafari’ te gaan zodat je rustig kan bekijken wat er waar te koop is. Neem daarnaast ook eens een kijkje in speciaalzaken en op het internet. A whole new world….
In dit artikel kan je lezen waar je best op let bij het boodschappen doen.
Trial & (t)error
Met trial & (t)error zal je leren wat werkt en wat niet werkt. Je kan namelijk niet zomaar beginnen met bloem te vervangen door glutenvrije meelsoorten. Het is echt niet erg als er eens iets mislukt, zo lang je maar blijft proberen. Mijn eerste, zelfgebakken glutenvrije brood was zo hard dat je er een inbreker knock-out mee kon slaan. En heb je even geen zin om zelf pizzadeeg, brood of pistolets te bakken? Dan kan je onder andere bij Schär lekkere en leuke producten vinden (Keizerbroodjes en pizzabodems zijn altijd handig om in huis te hebben).
Keuzes maken
Ga je een apart glutenvrij potje koken of laat je het hele gezin mee een aangepast dieet volgen? Als je voor het eerste kiest, is het belangrijk dat je de maaltijden apart kan bereiden en bewaren zodat je contaminatie absoluut moet vermijden.
Leer etiketten lezen
Ja ja, natuurlijk en onbewerkt eten is het beste. Maar geef toe, soms is het toch handig om bepaalde kant-en-klare producten te kopen. Ik heb echt geen tijd om elke dag zelf brood te bakken, of koekjes of bouillon of …… Daarom is het is belangrijk dat je goed de etiketten leert lezen zodat er geen verborgen gluten zitten, ook in producten waar je niet meteen gluten zou verwachten zoals mosterd, bouillonblokjes, chips, klaargemaakte sauzen, bakpoeder, wasabi en diepvriesfrietjes.
In mijn boek Iedereen eet mee staan nog meer tips & tricks en vooral veel leuke en makkelijke recepten.
Deze post kwam tot stand in samenwerking met Schär – sponsored.