Deze keer geen receptje of artikeltje over een leuke en lekkere bestemming, maar wat meer informatie over hoe we erachter gekomen zijn dat Mr. Husband, ikzelf en Valentine een voedselintolerantie hebben.
Ons verhaal: van gluten- naar lactose intolerantie
Als ik kook hou ik altijd rekening met de voedselintoleranties in ons gezin: geen gluten en lactose op het menu dus. Een aantal jaren geleden was Mr. Husband constant moe en slechtgezind en is hij op een aantal weken tijd echt veel en ernstig ziek geweest. Tijdens etentjes ging hij na het eten gewoon op de zetel liggen…Echt gezellig was dat niet, maar bon. We lachten het op de lange duur gewoon weg. Te veel stress? Iets ernstiger? We zijn toch verder gaan zoeken dan de klassieke geneeskunde aangezien vitaminesupplementjes en rust niet hielpen en er volgens zijn bloeduitslagen niets aan de hand was.
Via onderzoeken bij onze chiropractor en bij onze osteopaat zijn we tot de conclusie gekomen dat gluten de grote boosdoeners waren. We hebben die dan ook radicaal uit het menu geschrapt en op 4 weken tijd waren de meeste klachten verdwenen. Het duurde natuurlijk wel even tot hij helemaal de oude was en oh wee, als hij nu gluten binnenkrijgt dan is hij minstens twee dagen ziek en moe. Dus exit gluten. Ik heb me toen ook laten testen en bleek dat ik lactose intolerant was. Vandaar dat ik geen fan ben van melkproducten zoals kaas, yoghurt en room. Rond die periode ben ik dan ook met Must Be Yummie begonnen om mijn glutenvrije en lactosevrije experimenten – of toch op z’n minst de lekkere en geslaagde recepten- te delen.
Vorig jaar heeft Valentine een auto-immuunziekte gekregen. We hebben toen weer de hulp ingeschakeld van de osteopaat en chiropractor omdat dit volgens de dokter een teken was dat haar immuniteit heel laag was en toen hebben we ontdekt dat ze lactose-intolerant was. Meteen een verklaring voor de lage immuniteit. Er werd ons toen ook aangeraden haar suikerinname te verminderen omdat dit ontstekingen in het lichaam veroorzaakt. Sinds een jaar eten we dus helemaal geen lactose meer maar ook weinig geraffineerde suikers. Ik heb zelf op aanraden van de chiropractor ook eens een maand suikervrij gegeten nog voor dit voor Valentine ook maar ter sprake kwam, echt wel interessant om eens te doen.
Wanneer laat je je best eens testen?
Vandaag de dag zijn er meer en meer mensen en kinderen die last hebben van één of andere voedselintolerantie. Als je een vermoeden hebt van waar het probleem kan liggen kan je die producten uit je dieet schrappen, maar dat vind ik zelf niet zo een handige tactiek. Hebt beste laat je je begeleiden door een professional die kan de resultaten me jou overlopen en je ook tips & tricks meegeven. Aangezien ik nogal een scepticus ben, hebben we ervoor gekozen om de testen te laten doen bij een chiropractor en ook nog eens bij de osteopaat, onafhankelijk van elkaar gaven de onderzoeken hetzelfde resultaat, voldoende om de scepticus in mij te overtuigen.
Wanneer is zo een test bij de osteopaat of chiropractor nu nuttig. Als je regelmatig hoofdpijn of migraine of darmklachten hebt is het niet slecht om je eens te laten testen? Soms kan een voedselintolerantie ook de oorzaak zijn van een of meer van de volgende problemen:
- Regelmatig hoofdpijn
- Darmproblemen zoals diarree, constipatie of winderigheid
- Buikpijn (of een opgeblazen gevoel)
- Eczeem
- Depressief, angstig of agressief gevoel
- Concentratieproblemen
- Spierpijnen
- Vermoeidheid
- Brandend maagzuur
- Duizeligheid
- Reuma, pijnlijke gewrichten
- …
Een voedselintolerantie, wat nu?
Het was natuurlijk een hele uitdaging om plots glutenvrij, lactosevrij en later ook quasi suikervrij te koken maar ik kook gelukkig graag. Begrijp me niet verkeerd, het is niet allemaal van een leien dakje gegaan en ik heb veel gevloekt als er weer eens een brood of pannenkoek uit elkaar viel zonder gluten, maar niet opgeven is de boodschap.
Je kan zelf beginnen zoeken online, er zijn verschillende groepen op Facebook en er zijn veel blogs en websites. Op deze blog kan je al veel lactose en glutenvrije receptjes vinden. Maar soms zie je het bos door de bomen niet meer. Gelukkig kan je vandaag de dag ook terecht bij een diëtist die je kan begeleiden in dit traject en die je kan helpen wennen aan je nieuwe voedingspatroon en je kan laten weten waar je op moet letten als je een voedselintolerantie hebt. Het is niet altijd even gemakkelijk om etiketten te beginnen lezen als je geen kennis hebt van allergenen en E-nummers. Het komt er natuurlijk wel op neer dat hoe minder je voedsel bewerkt is, hoe kleiner de kans is dat er verborgen allergenen inzitten.
Een gouden raad – experimenteren is de boodschap. En als je vragen hebt over recepten of ingrediënten stuur me gerust een mailtje.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met OZ. Interessant weetje: : via de extra verzekering Medicalia krijg je 75 % van het betaalde bedrag van raadplegingen terug, met een maximum van € 600 per jaar. Die terugbetaling geldt onder andere voor chiropraxie, diëtiek, osteopathie en nog veel meer.
-sponsored post-