Een luchtige kaneelkrans…het stond al heel lang op mijn to bake lijstje maar het was er gewoon nog niet van gekomen. Zo een mooie babka die ik al regelmatig op Instagram heb zien passeren, maar dan een glutenvrije versie. Met Kerst in aantocht ben ik beginnen experimenteren. Gedroogde gist of verse gist? Hoeveel eieren? Welke verhouding suiker en kaneel? Drie versies om uiteindelijk uit te komen op een bestaand recept dat gewoon op een andere manier klaargemaakt wordt. Simpelweg maar je de cinnamon swirls, maar in plaats van 6 aparte rolls te maken maak je een lange worst die je van in de lengte doormidden moet snijden. Hiermee kan je dan een krans vlechten.
Het geheim van de luchtige krans zit’m volgens mijn echt wel in het koud laten rijzen van de krans. Maak daarom je deeg echt een avond op voorhand zodat het tijd heeft om eerst een uur te rijzen voor je het uitrolt. Dan smeer je er boter en kaneel op en rol het deeg op en maak er een mooie krans van (zoals hierboven beschreven). Leg de krans in een ronde met bakpapier beklede bakplaat en dek die af met plasticfolie. Zet de krans een nachtje op je terras of in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180°C en smeer de krans in met wat losgeklopt ei.
Bak de krans gaar in 40 à 50 minuten. Prik erin met een naald of mes zoals je bij een cake zou doen om te checken of de krans gaar is.
Laat de krans volledig afkoelen en geniet dan van een heerlijke kaneelkrans.
Wil je trouwens meer weten over onze kersttradities? Neem dan eens een kijkje op de blog van Annelies Een Lepeltje Lekkers. Je kan er een stukje vinden over onze kersttradities en cinnamon swirls komen er ook in voor.
Fijne feesten!
Creamy Cinnamon Swirls
Keukengerei
- keukenrobot
- oven
Ingrediënten
- 1,5 tl gedroogde gist
- 80 ml lauwe plantaardige ongezoete of lactosevrije melk ik gebruikte Alpro Soja maar vervang gerust door iets anders
- 2 eieren
- 50 gr kristalsuiker of Zusto
- 300 gr bloemmix B voor brood van Schär
- 170 gr glutenvrije patisseriebloem van Chambelland
- 1 snuf zout
- 80 ml lactosevrije room
- 120 gr lactosevrije boter op kamertemperatuur
Voor de kaneelsuiker
- 50 gr lactosevrije boter
- 2 tl kaneel
- 1 tl apple pie kruiden of koekkruiden ik gebruikte die van Rob's The Gourmet Market die ik een paar weken geleden gekregen heb, lekker
Voor het glazuur
- 30 ml lactosevrije room
- 80 gr poedersuiker
Bereidingswijze
- Meng de lauwe melk met de gist en 2 el suiker en dek af zodat dit kan gisten. Zorg ervoor dat je melk niet te warm is en ook niet te koud. Denk aan een kinderpapje….Eens het mengsel schuimig is kan je verder.
- Meng de bloemsoorten, het zout, de rest van de suiker, de room, de boter en het gistmengsel door elkaar en breek er de eieren door. Meng met de deeghaak van je keukenmachine tot je een gladde bal krijgt. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Dek de kom dan af en laat ongeveer een uurtje op een warme plaats rijzen.
- Meng de gesmolten boter met bruine suiker, de kaneel en de koekkruiden tot een mooi mengsel en laat wat opstijven zodat je dit straks over je rollen kan smeren.
- Verdeel je deeg in 2 of 3 en rol het tussen 2 vellen bakpapier uit tot een rechthoek. Verdeel die rechthoek nu in gelijke repen. Smeer hier een derde van het suikerkaneelmengsel op uit en rol de rollen dan mooi op. Je kan eventueel extra dikke rollen maken door eerst een rol te maken en die dan op te rollen in je volgende stuk deeg. Zet de rolletjes naast elkaar in een ingevette ovenschaal. Als alle rolletjes klaar zijn dek je de ovenschaal af met plasticfolie en zet die een nachtje in de koelkast om te rijzen of laat de rolletjes nog een uurtje rijzen op een warme plaats.Ik opteer altijd voor de eerste optie omdat we de swirls graag als ontbijt eten.
- Verwarm de oven op 180°C en bak de rollen gaar in 40- 50 minuten afhankelijk van hoe dik je rollen zijn. Prik er in met een mes en je moet echt voelen dat je door een koek gaat en niet door een papperig deegje.Laat de swirls wat afkoelen en besprenkel ze dan met het glazuur van suiker en room.Smakelijk!!!
Zoals boven vermeld maak je dit recept met exact dezelfde ingrediënten maar verwerk je ze gewoon op een andere manier.