Het nieuwe schooljaar is net gestart, het ideale moment dus om weer eens na te denken over de eetgewoontes van onze kids. Na een vakantie waarin de regels nogal gemakkelijk aan onze spreekwoordelijke laars gelapt werden – die 7up in Portugal was toch mega lekker, en dan zwijg ik nog over die apéro’s met chips aan de strandcabine – is het moment aangebroken om de teugels weer wat strakker aan te trekken. Lees meer groenten en fruit op het menu.
Inderdaad…tijd om weer volop ‘gezonde’ voornemens te maken. Brooddozen, lunchboxen, snacks…de tijd van het plannen en nadenken over wat we de kroost allemaal meegeven is weer aangebroken. Als je kids graag fruit en groenten lusten is er niets aan de hand, geef dan gewoon wat rauwe groenten of stukjes fruit mee (en vergeet niet wat een gelukzak je bent). Maar wat als meneertje of mevrouwtje nogal moeilijk doet en bijvoorbeeld enkel appel wil eten?
Ik schrijf bewust ‘wil eten’ en niet ‘lust’. Kindjes moeten namelijk een smaak leren kennen en appreciëren en dat vraagt tijd, geduld en veel doorzettingsvermogen van mama en papa. Valentine is daar het perfecte voorbeeld van. Vroeger at ze enkel frambozen en komkommers nu hebben we toch al een heel scala aan fruit en groenten dat ze ‘bewust’ eet. Ik schrijf ‘bewust’ want geef toe, soms heb je toch echt geen zin om de strijd aan de gaan. Dan vind ik het gemakkelijker om wat groenten en fruit te verstoppen in de maaltijden. En ik draai er mijn hand ook niet voor om om af en toe eens staalhard te liegen over het al dan niet aan- of afwezig zijn van bepaalde groenten of kruiden. So what? ‘Als ze maar hun porties groenten en fruit binnen hebben’ denk ik dan.
Hierbij mijn 5 tips of hacks om je kids wat meer groenten en fruit te laten eten zonder dat ze er zelf (veel) erg in hebben.
1/verstop groenten en fruit
Dit blijft één van mijn favoriete trucjes. Hide them in plain sight…..Maak bijvoorbeeld een smoothie of slushi van het favoriete fruit van junior lief en mix er wat ander fruit en bijvoorbeeld spinazie – neen schat dat is munt, heel lekker dat lust je toch – door. Of stoof groenten voor pastasaus en mix ze dan eerst voor je er tomatensaus onder mengt. Of maak gehaktballetjes waarin je een beetje gestoofde prei of courgette verstopt. We eten ook echt héél veel tomatensoep – met venkel, met courgette, met pompoen, met wortel, met zoete aardappel, met komkommer…
2/hou het leuk en luchtig
Dit is bij ons heel belangrijk gebleken. Als ik begon te strijden met dat kleine cookie monster kwam het helemaal niet goed met kokhalzen en hysterie als kers op de taart. Vandaar….hou het voor iedereen leuk en vooral luchtig. Ik ben van dreigen en omkoperij (yep, ook geprobeerd) gewoon overgestapt op (soms gespeelde) nonchalance. Maak bijvoorbeeld eens chips of frietjes van groenten. Dit is niet veel werk en smaakt heel lekker en oogt nog mooi ook. Zeg nu zelf chips van rode biet of zoete aardappel of pastinaakfrietjes? Lekker toch? Of verzin een leuke naam voor de soep zoals Hulk soep of Nemo soep voor respectievelijk broccoli of wortelsoep. Als je die soepjes dan nog pimpt met balletjes of pasta scoor je helemaal. Ik heb trouwens voor Valentine jaren in al haar soep tomatenpuree gedraaid omdat ze “echt alleen maar tomatensoep” lustte – yeah right. Geen stres meer, gewoon elke keer even de grote verdwijntruc met dat kommetje soep naar de koelkast – mama gaat even een ijsblokje halen schat, de soep is echt warm – waar de tube tomatenpuree al naar mij aan het lachen was en whoppa, wat ging dat soepje smakelijk naar binnen.
3/bouw op (of af – het is hoe je het bekijkt)
Vergeet nooit dat Rome ook niet op één dag gebouwd is. Als je bijvoorbeeld echt een die hard aardappelfan hebt die absoluut niet wil weten van groentefrietjes zoals Valentine, werk dan stapsgewijs. Eerst één groentefrietje en 5 aardappelfrietjes en zo kan je de hoeveelheid groentefrietjes opbouwen. Hetzelfde met chips, meng ze onder elkaar. Of meng eens wat bloemkoolrijst onder je gewone rijst of courgetti door de spaghetti. Als je al aan een 50/50 verhouding komt, ben je al heel goed bezig. Bon, dit maak ik mezelf gewoon wijs want hoe ik ook probeer een volledig bord courgetti krijg ik tot op heden nog niet verkocht aan mijn kids in plaats van spaghetti. Maar dat moet ook niet, want zeg nu zelf…spaghetti is gewoon super lekker, niet?
4/wees creatief
Maak bijvoorbeeld eens sausjes met groentjes of maak eens een toverstaf (of ruimtewapen – wat je aan jouw kids het beste verkocht krijgt) van edamameboontjes met een radijsje of kerstomaatje. Mijn dochter is grote fan van mayo, cocktailsaus en ketchup. Allemaal goed en wel maar weet zij veel dat er in de cocktailsaus wat gekookte rode biet zit en dat er worteltjes in de vinaigrette verstopt zitten. Ja, je leest het ik ben grote fan van het verstoppen van groenten.
5/ bak met groentjes
Bakken met fruit doen we allemaal wel eens: appelcake, rabarbercrumble enzovoorts maar wist je dat je ook leuk kan bakken met groenten? Probeer eens een cake te bakken met courgette (wel schillen, anders zitten er groene spikkels in – een no go voor de fuzzy eters) of maak eens koekjes met zoete aardappel? Wedden dat ze niet proeven dat ze groentjes eten. Je moet het zelfs zo ver niet zoeken, maak gewoon eens een groentetaart of groentepizza samen met hen. Laat ze zelf kiezen welke groentjes ze erin /erop willen.
Als je kids wat ouder zijn, is het wel leuk om hen ook te betrekken in het hele kookgebeuren. Zo heeft Valentine veel bewuster bepaalde soorten groenten en fruit leren eten. Geduld is een mooie deugd.
Geniet van het weekend!