Als je mij vraagt of ik een koffie of thee persoon ben, vind ik het altijd moeilijk om hierop te antwoorden. Ik ben ’s ochtends een latte machiato persoon en vanaf 14u transformeer ik in een thee persoon. Telt dat ook als antwoord? Ik heb van mijn kids ondertussen ook twee ‘theeleuten’ gemaakt. Niets gezelliger dan zo een momentje samen in de zetel met een lekker tasje thee en een koekje. Er komt echter wel meer bij kijken dan zomaar water bij je theeblaadjes te gieten. Waar moet je op letten:
1/ Kwaliteit van je thee
We kennen allemaal de gele zakjes thee die je makkelijk in een restaurant of op café krijgt. Dit is in mijn ogen geen echte thee, maar een flauw afkooksel van wat thee zou moeten zijn. Meestal drink ik dan ook losse thee en geen voorverpakte thee. Ik heb vanop onze reizen ook al veel thee meegebracht en ondertussen hebben we een hele collectie thee: zwarte, groene, witte en infusies. Wat ik wel geleerd heb, is dat thee veroudert en dit komt de smaak niet altijd ten goede. Het liefst van al koop ik thee in gespecialiseerde winkels zoals die van Mariage Frères op de Rive Gauche in Parijs of die van Whittard Covent Garden in Londen. Het is alleen al een plezier om in die winkels rond te lopen. Dichter bij huis kan je lekkere thee kopen en proeven in Mortsel bij Melange of in de Antwerpse Qualitea Time.
2/ Water
Je mag de beste en lekkerste thee hebben, maar als je water niet goed is, kan je echt vieze thee zetten. Ik gebruik altijd, maar dan ook altijd, gefilterd water om thee (en koffie) te zetten. We gebruiken hiervoor de handige Brita Flow die snel 8,2 l water filtert. Ideaal voor ons gezin van 4 want ik gebruik het gefilterd water ook om ijsthee, ijsblokjes, sauzen en soepen te maken. Geloof me, het is een wereld van verschil, niet alleen qua smaak, maar ook die vuile laag die je anders makkelijk krijgt als je thee zet heb je niet meer. Dit ‘vliesje’ wordt veroorzaakt doordat de olie in de thee reageert op de kalk in het water. Filteren is dus de boodschap. Ook de temperatuur van het water is heel belangrijk als je thee zet. Als je kokend water over je theeblaadjes giet, kan je die verbranden en zal je thee ook sneller bitter smaken. De ideale temperatuur hangt van de gebruikte theesoort af, maar aangezien ik geen kenner ben, warm ik mijn water meestal op tot 85°C. Ik heb een waterkoker waar ik de temperatuur op kan instellen, heel handig.
4/ Warme theepot, gespoelde thee en de juiste hoeveelheid thee
Verwarm je theepot voor je het water erin giet. Schep dan de thee in je filter en giet er wat water over zodat de thee als het ware gewassen wordt. Giet dit weg en giet er dan het warme water over. Ook de hoeveelheid thee die je gebruikt zal bepalend zijn voor de smaak. In principe gebruik je best 1 theelepel voor de pot en dan 1 theelepel thee per persoon.
4/ Last but not least: infusietijd
Het is toch zonde dat als je aan alle voorgaande puntjes gedacht hebt, dan je thee te lang laat infuseren of trekken zoals wij hier zeggen. Het gebeurt me spijtig genoeg nog enorm veel omdat ik meestal van alles tegelijk aan het doen ben. Sinds ik dit eens aan mijn kids verteld heb, maakt Jérôme meestal de thee voor onze gezellige onderonsjes. Hij doet dit helemaal volgens de regels van de kunst en laat de thee nooit langer dan 3 minuten infuseren.
En nu genieten maar van een lekkere tasje thee, maar vergeet vooral de koekjes niet. We zijn hier fan van de Avena koekjes van Schär, ook heel geschikt voor een theeduel maar daarover later meer.
Meer lezen over thee? Het boek But First Tea van Jessica van Humbeek is een aanrader voor al wie van thee houdt.