Is ijs glutenvrij? Mag je wel aardappelen serveren? Wat maak je in hemelsnaam als dessert? Het zijn vragen die je je misschien wel stelt als er tijdens de feestdagen plots een glutard* plaatsneemt aan jouw feestdis. Dit is echter geen reden tot paniek. In dit artikel een aantal tips over hoe je dit het beste aanpakt.
Veel mensen denken dat glutenvrij en lactosevrij eten nogal beperkt is, maar het tegendeel is waar. Ik heb vorige week een Schär(ing) Home Dinner georganiseerd voor een aantal bevriende bloggers waarvan er slechts eentje effectief geen gluten of lactose mocht eten (behalve yours truly natuurlijk).
Het moet gezegd zijn, het was een heel gezellige avond met Jelle van The Messy Chef, Natalie van Unicorns & Fairytales, Bart van Roeckiesworld en Evelien van Glutenvrij Genieten. We zijn gestart met wat dips met tortilla chips en grissini van Schär, dan een soepje met veel kruiden, als hoofdgerecht een pasta uit Iedereen eet Mee en een tiramisu met rood fruit als dessert. En dan nog thee en koffie met heel veel lekkere koekjes. Klinkt toch als een normaal etentje, niet?
Organiseer je zelf een glutenvrij etentje dan zijn er een paar basisregels waar je je aan moet houden:
1/ Maak je huiswerk
Neem eens een kijkje op de site van de Belgische coeliakie vereniging of surf naar gespecialiseerde blogs om wat inspiratie op te doen. Zijn er bepaalde zaken niet duidelijk, bel dan even met je gasten en durf vragen te stellen. Ze zullen dit zeker op prijs stellen.
2/Ban tarwe van het menu en lees etiketten
Bier, brood, gebak en pasta zijn de meest voorkomende bronnen van gluten maar je kan ze eventueel wel vervangen door een glutenvrije variant. Weet wel dat bijvoorbeeld chips, sojasaus en bouillonblokjes ook gluten kunnen bevatten. Goedkopere merken bevatten trouwens veelal tarwe of gluten als ‘vulling’. Gluten zitten soms ook in producten of gerechten waar je ze echt niet verwacht, denk bijvoorbeeld aan afhaalsushi. Veel mensen denken trouwens dat aardappelen en rijst gluten bevatten, maar dit is niet zo. Gluten en koolhydraten zijn niet hetzelfde.
3/ Voorkom kruisbesmetting
Be a clean cook! Was al je kookmateriaal goed af voor je begint te koken: pannen, planken, messen en zeker ook je oven. Sommige mensen kunnen al ziek worden als je een glutenvrij broodje serveert dat je verwarmt in de oven waar je ook je andere broodjes in opgewarmd hebt. Ook een toaster gebruiken waar je ‘gewoon’ brood in getoast hebt, is uit den boze.Een klein kruimeltje kan een nacht vol ellende veroorzaken…
4/ Kook voor iedereen hetzelfde potje
Dit zal je niet alleen tijd besparen, maar het zal je ook meer rust geven in de keuken want je moet je niet telkens afvragen of er eventueel kans is op een kruisbesmetting. Als je er toch voor kiest om enkel voor die ene gast glutenvrij te koken, zorg er dan voor dat je hapjes glutenvrij zijn, zo heb je tijdens het koken de handen vrij om te focussen op het glutenvrij koken. Vraag ook eventueel hulp aan je gast, die zal dat zeker niet erg vinden.
DUS…
- Maak je huiswerk
- Wees goed voorbereid en lees etiketten
- Durf vragen stellen
- Hou het zo eenvoudig en natuurlijk mogelijk
Prettige glutenvrije feestdagen!
Deze post kwam tot stand in samenwerking met Schär. Op de FaceBook pagina van Schär kan je nog tal van glutenvrije tips en recepten vinden.
*glutard = iemand die geen gluten mag eten