Het begint stilaan tijd te worden om het kerstmenu te plannen. Ik speel al een tijdje met het idee om nog eens kalkoen te maken, maar ik zag er een beetje tegenop om zelf te beginnen vullen, pekelen etc. Vorig jaar kreeg ik de vraag van Boers en Boers of ik eens één van hun Copas kalkoenen wilde testen, maar dat was toen een beetje last minute om nog snel in de kerstplanning op te nemen. Dit jaar kwam de vraag vroeger en was ik meteen voor het idee gewonnen. Ik mocht kiezen op de site en was aangenaam verrast door het aanbod: naast de kerstkalkoenen kan je er Beef Wellington, Côte de Boeuf, Pulled Pork, zalm en hammetjes bestellen. Ik koos voor een klassieke gevulde kalkoen, maar dan eentje met een glutenvrije vulling van gehakt, boschampignons, paprika en ander lekkers. Ik was aangenaam verrast toen Mr Boers himself opeens met de kalkoen aan mijn voordeur stond met nog een woordje uitleg.
Easy Peasy
Het concept is eenvoudig. Je bestelt online en de kalkoen wordt op 22 december diepgevroren aan huis geleverd zodat je in alle rust je diner kan voorbereiden. Je dient enkel nog voor garnituur te zorgen maar hiervoor kan je op de site van Boers en Boers wat inspiratie opdoen. De kalkoen wordt in een mooie doos aan huis geleverd met een marinade en een vleesthermometer. Op de site kan je een handige receptenfiche downloaden zodat je in alle rust je kalkoen kan klaarmaken. Wil je liever een lactosevrije marinade? Meng dan 2 dl olijfolie met wat 1 tl kerriepoeder, 1/2 tl lookpoeder, 1/2 tl kurkuma en 1 tl paprikapoeder. De kalkoen heeft bij ons wel iets langer moeten garen, maar het is makkelijk te volgen met de thermometer, zo weet je meteen wanneer je kalkoen klaar is.
Vrije Vogels van Copas
Ik hoor je denken, waarom zou je nu voor een Copas kalkoen kiezen terwijl je bij de slager of supermarkt evengoed een gevulde kalkoen kan bestellen? Heel eenvoudig: voor de smaak. Wat een verschil! Het vlees was sappig en smaakvol, wat in niets te vergelijken is met het drogere vlees dat we vroeger soms op tafel kregen met kerst. De Copas kalkoenen lopen 6 maanden vrij rond op het landgoed van de familie Copas in Engeland voor ze geslacht worden. Hierdoor krijgen ze een natuurlijk vetlaagje dat hen beschermt tegen uitdrogen. Dit zorgt er ook voor dat je de kalkoen niet constant moet bedruipen wat echt een enorm voordeel is. Deze kalkoen kan eigenlijk niet mislukken. We waren het er allemaal over eens, dit was een super sappig en lekker beestje.
Garnituren
Ik serveerde de kalkoen met een ovenschotel met aardappelen en knolselder, champignonsaus, glutenvrije kroketjes en gebakken spruitjes met spekjes. De ovenschotel kan samen met je kalkoen in de oven en wordt gegaard in bouillon. Je kan eventueel ook een gratin dauphinois maken, maar er zat al room in de saus en ik wilde het geheel niet te zwaar maken. Ik heb een paar maanden geleden de glutenvrije kroketjes van Aviko ontdekt en er was hier in huis iemand heel content. Je bakt ze in de oven terwijl je de kalkoen laat rusten. Ook de spruitjes werden hier gesmaakt door al de kids. Raar maar waar, mijn kinderen vinden gebakken spruitjes heel lekker. Zolang ik ze maar rauw in de pan bak en niet eerst stoom of kook, dan krijgen ze het niet binnen. De gebakken spekjes zullen er misschien ook voor iets tussenzitten?
Restjes
Deze kalkoen is echt ruim voldoende voor 10 à 12 personen. We hadden een aantal kids in het gezelschap en heel wat garnituur dus er was nog wel wat vlees over. Ik heb er een smakelijke salade mee gemaakt met rauwe spinazie, rauwe spruitjes en geroosterde pecan noten. Je kan er ook een lekkere sandwich of ovenschotel mee maken. Of zelfs een kalkoen vol-au-vent?
Boers en Boers
De twee broers Boers leveren via hun website de Copas kalkoenen exclusief in Nederland en Vlaanderen. Ben je geen fan van kalkoen dan kan je op hun site eventueel een lekker stuk vlees voor Beef Wellington of een hammetje bestellen. Je kan er ook terecht voor hapjes en er staan nog recepten tips op de site. Interesse in een kalkoen of ander lekkers voor een zorgeloze maar smakelijke kerst? Check dan zeker de site van Boers & Boers.
- 400 gr boschampignons
- 1 sjalot
- 1 tl olijfolie
- 400 ml kalfsfond
- 1 el cognac
- 200 ml sojaroom cuisine
- peper en zout
- 1 el mosterd
- Stoof het versnipperde sjalotje in de olijfolie en voeg dan de champignons toe. Bak 5 minuten op een zacht vuurtje en blus de de cognac. Als de drank verdampt is, voeg je de mosterd toe en roer goed door.
- Blus met de fond en laat die tot de helft inkoken.
- Giet er dan de room bij en laat op een zacht vuurtje verder inkoken tot de saus de gewenste dikte heeft.
- Voeg op het einde peper, zout en eventueel wat gedroogde tijm toe.