Met dit gure weer deel ik graag een heerlijk slow food recept met jullie: pulled pork. Terwijl ik dit schrijf ben ik aan het hoesten en snotteren en zit mijn keel zo dik dat ik er geen woord doorkrijg, het voelt een beetje als prikkeldraad. Ik heb al 3 kg gember door de sapcentrifuge gejaagd en drink niets anders dan gemberthee met citroensap en honing.
Terug naar het recept… Ik ben al heel lang fan van pulled pork. Als we vroeger op reis gingen, gingen we altijd eten bij Hard Rock Café en ik bestelde een shredded pork sandwich. Heerlijk! Ik heb eigenlijk heel lang gewacht om me ook zelf eens aan een recept te wagen. Ik dacht dat het echt enorm veel werk was, maar dat is allemaal relatief.
Ik heb dit al eens gemaakt met een pakket van Delhaize in een salade, snel klaar en lekker, maar eerlijk is eerlijk. Er gaat niets boven home made pulled pork. Langzaam gegaard in de oven in een lekkere marinade. Je kan er sandwiches mee vullen, een salade mee maken of er taco’s of tortilla’s mee vullen. Yum.
Het is eigenlijk echt geen werk om dit klaar te maken, je moet gewoon wat geduld hebben, want het vlees moet toch minstens 4 u garen in de oven om boterzacht te worden en uit elkaar te vallen.
Hou wat marinade apart dan kan je die nog altijd onder je vlees mengen als het te droog zou worden. Ik maak mijn pulled pork meestal een dag op voorhand en dan kan het in de koelkast wat uitdrogen, vandaar. Je kan dit op veel verschillende manieren klaarmaken, ik heb me voor dit recept gebaseerd op de versie uit Donna Hay’s nieuwe (prachtige!) kookboek.
De tortilla’s heb ik zelf gemaakt en zijn glutenvrij, maar je kan kant-en-klare glutenvrije tortilla’s of taco’s kopen, geen probleem. Wil je toch zelf aan de slag meng dan 1 deel amarantbloem met 1/2 deel sojabloem en 1 deel water en kruid met wat peper, zout en tijm. Maak een grote bal deeg en verdeel die in kleine balletjes die je voorzichtig moet uitrollen tot kleine tortilla’s. Bak ze in een droge pan en beleg naar keuze.
Ik heb de helft van het vlees en de saus apart bewaard in de diepvriezer. Lekker met gestoofde courgetti.
- 1 kg varkensschouder (uitgebeend en zonder zwoerd)
- 250 ml passata
- 250 ml runderbouillon (ik gebruik Fundo)
- 250 ml gefilterd water
- 100 ml rum
- 60 ml appelazijn
- 60 ml esdoornsiroop
- 1 tl knoflookpoeder
- 2 tl gerookt paprikapoeder
- 1 tl gemalen peperoncino
- groenten en kruiden om op te dienen: wortellinten, komkommerlinten, koriander, avocado in blokjes, gesnipperde rode ui, kerstomaten, limoen in partjes gesneden
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Verwarm 1 el olijfolie in een stoofpan, ik gebruikte mijn Le Creuset Cocotte, en bak hierin het vlees tot het mooi bruin is.
- Giet er dan de passata, de bouillon, de rum, de appelazijn, de esdoornsiroop en het het water bij.Strooi er het knoflookpoeder, het paprikapoeder en de peperoncino bij. Roer goed door.
- Zet het deksel op de pan en zet het vlees 2u in de oven.
- Neem het deksel van de pan, draai je vlees en zet nog eens 90 minuten in de oven.
- Haal het vlees uit de pan en laat het afkoelen. Hou de saus apart.
- Als het vlees afgekoeld is, kan je het met twee vorken uit elkaar trekken. Zorg er wel voor dat je eventueel vet verwijderd.
- Meng ongeveer 5 el van de saus door het vleesmengsel en dien op. Als je het vlees bewaart om later op te dienen kan je net voor het opdienen nog wat saus door het vlees mengen zodat het smeuïg blijft.
- Dien op met tortilla's en verse groenten zoals wortellinten, avocado, komkommer, radijsjes, koriander en limoen.