OMG – wie had ooit gedacht dat een vegan ragu echt zou kunnen smaken als the real deal? Ik in ieder geval niet. Ottolenghi geloofde er blijkbaar in en na ettelijke pogingen kwam hij tot het ultieme recept voor vegan ragù.
En geloof me…he strikes again. Deze ragù is echt de moeite waard. Schrik niet bij het lezen van ingrediëntenlijst stond in de intro van dit recept en ik geef jou hetzelfde advies. Schrik niet, maar ga er gewoon voor. Just do it. Het recept komt uit het laatste Ottolenghi kookboek Flavour.
Ik heb het recept van de ragù niet helemaal tot op de letter gevolgd, maar laat dat je niet tegenhouden om het origineel te proberen of mijn glutenvrije versie. Er zit bij mij geen look in en ik gebruikte ook geen granen (glutenvrij hé) bovendien had ik geen verse tomaten in huis dus maakte ik dit met een blik Elvea tomaten. Verder heb ik alles braaf gevolgd zonder me er te veel vragen bij te stellen. Mr. Ottolenghi is a master after all. Dus hak die groenten fijn en meng ze met sojasaus, harissa, miso en al de rest. Denk er niet te veel bij na dat hebben Yotham Ottolenghi en Ixta Belfrage in hun testkeuken al voor jou gedaan. Giet de ragù in een ovenschaal en laat de oven het werk doen. Maak ondertussen gerust een ander gerechtje klaar. We gingen voor een glutenvrije versie van de melo cakes van Tartes Yaya.
Raineri voor Italiaans lekkers
Ik serveerde deze ragù met glutenvrije tagliatelle die ik in Genk gekocht heb bij de Italiaanse speciaalzaak Raineri. Hier moet je zeker eens langsgaan als je in de buurt van Genk komt. Ze hebben er niet alleen top charcuterie, de enige echte Lémon Soda en Esta Thé Pesca maar ook een ruim assortiment aan glutenvrije pasta. Maar dit geheel terzijde. Met de overschot saus maakte ik nog een lasagne en die zit in de diepvriezer voor als ik eens geen zin heb in koken. De portie saus is namelijk heel ruim voor 4 mensen.
Veggie ragù
Ingrediënten
- 300 gr wortels, schoongeschrapt ongeveer 3 wortels
- 300 gr ui, gepeld ongeveer 3 uien
- 300 gr chamignons, schoongeborsteld
- 60 gr gedroogde porcini ook van bij Raineri
- 1 blik gepelde tomaten van Elvea
- 120 ml olijfolie
- 70 gr witte misopasta ik gebruik altijd die van Lima
- 40 gr harissa
- 4 el tomatenpuree
- 90 ml glutenvrije sojasaus of tamari
- 2 tl komijnzaad
- 250 gr bruine of groene linzen
- 1 liter bouillon
- 160 gr kokoscrème
- 100 ml rode wijn
- pezo
Bereidingswijze
- Verhit de oven op 190°C.
- Hak de eerste 6 ingrediënten in de foodprocessor of hak ze fijn met de hand. Ik deed het in 3 keer en alles was fijngehakt. Wel niet te lang hakken want het is niet de bedoeling dat je een papje krijgt.
- Meng de groenten met de miso, olie, harissa, tomatenpuree, tamari of sojasaus en het komijnzaad en roer goed door. Stort dit in een grote ovenschaal met anti-aanbaklaag en bak dit 40 minuten in de oven. Roer er na 20 minuten even door.
- Verlaag de oventemperatuur naar 180°C.
- FYI Hier heb ik alles overgegoten in mijn Le Creuset want mijn ovenschaal was niet groot genoeg. Giet de bouillon, wijn, kokoscrème, linzen bij de groenten en roer goed door. Giet er nog 125 ml water bij en zet dit afgedekt 40 minuten in de oven. Haal dan het deksel eraf en laat nog 10 minuten verder garen.Laat het gerecht 15 minuten 'afkoelen' zodat alles smaken zich goed kunnen mengen en zodat de vloeistof nog iets meer indikt (door de linzen).
Deze saus smaakt volgens mij ook heerlijk bij homemade gnocchi.