Vandaag een artikeltje over verborgen gluten en etiketten lezen. Nu hoor ik u denken waar komt ze nu weer mee af, maar op 16 mei is het de internationale dag van de Coeliakie en het merk Schär heeft een heel leuk initiatief. Ze hebben deze week gedoopt tot week van de coeliakie.
Ik kook regelmatig met de producten van Schär en mag me sinds kort ook Schär ambassadeur voor Vlaanderen noemen (nogmaals, merci voor deze eer). Dit lijkt me dus het ideale moment om even stil te staan en terug te denken aan hoe voor ons het glutenvrije koken en vooral het shoppen in begin was.
Zoals gezegd organiseert Schär deze week de week van de coeliakie met leuke weetjes, receptjes en give aways (volg hen zeker op FaceBook). Ze vroegen me wat ik het moeilijkste vond toen we glutenvrij zijn beginnen eten (of zeg ik beter leven?).
Ik weet nog heel goed het moment dat we te horen kregen dat Mr. Husband geen gluten meer mocht eten. Het was even schrikken, maar tegelijkertijd ook een opluchting. Eindelijk wisten we waar al die kwaaltjes en gezondheidsproblemen vandaan kwamen.
Wat ga ik missen zonder gluten?
Veel mensen stellen me de vraag wat ze dan wel of niet mogen eten. Het lijkt wel alsof je -culinaire- wereld instort als je geen brood en pasta meer mag eten. Eerst en vooral wil ik dus even meegeven dat je niets moet missen doordat je geen gluten meer mag eten. Je kan zelf aan de slag gaan en brood of koekjes bakken, en ben je geen keukenprins(es)? No worries. Er zijn vandaag de dag enorm veel lekkere en glutenvrije alternatieven voor pasta, koekjes en brood. Neem maar eens een kijkje op de site van Schär: pizza’s, koeken, zoute snacks, wraps, croissants, bladerdeeg….Who’s missing gluten?
Supermarktsafari
Het is even een zoektocht met spijtig genoeg wat trial en error. Ga eens op wat ik een supermarktsafari noem. Spijtig genoeg heeft niet elke winkel hetzelfde glutenvrije aanbod en ik rij soms naar 3 verschillende winkels om alles te vinden wat ik nodig heb, maar eens je weet welke producten jullie graag lusten kan je ze gelukkig meestal ook online bestellen. Het beste koop je natuurlijk zoveel mogelijk onbewerkte producten maar het is nu eenmaal niet haalbaar om altijd zelf pasta, brood, koekjes of bouillon te maken.
Gezond verstand
Belangrijk is om je gezond verstand te gebruiken en rekening te houden met verborgen gluten en wat je op een etiket kan lezen. Ik blijf in dit artikel bewust kort en bondig want ik wil gewoon meegeven waar je op moet letten gebaseerd op onze ervaring toen we net glutenvrij zijn beginnen eten.
Verborgen gluten
Als je kant- en-klare producten koopt, kies dan voor producten die gecertifieerd glutenvrij zijn. Die zie je aan het logo op de verpakking. Koekjes, pasta en brood zijn zowat de klassiekers waar iedereen meteen aan denkt als het over gluten gaat dus let hier zeker op het logo, maar wist je dat er enorm veel producten verborgen gluten bevatten?
Dan denk ik bijvoorbeeld aan yoghurt, sojasaus en bouillonblokjes. Ook thee of koffie met een smaakje kunnen gerstmoutextract bevatten, in sommige medicijnen zitten gluten en zelfs in sommige tandpasta’s of make up kan je gluten vinden. Het is dus echt wel opletten geblazen voor zomaar je een product in je winkelkarretje dropt. Mr. Husband is hier eens doodziek geworden van zijn sportdrank die hij meegenomen had voor tijdens het fietsen.
Etiketten lezen
Vandaag de dag is het verplicht om allergenen afwijkend – vet, onderlijnd, in hoofdletters of cursief gedrukt – op een ingrediëntenlijst te zetten. Ook ‘sporen van’ zijn belangrijke indicatoren maar die staan meestal niet vet of cursief gedrukt dus daar moet je mee opletten.
Haver is bijvoorbeeld zo een klassiek voorbeeld van een glutenvrij product dat sporen van gluten kan bevatten. Haver bevat geen gluten maar doordat het tijdens het verwerkingsproces in contact kan komen met gluten moet je er echt voor zorgen dat je gecertifieerde glutenvrije haver koopt.
Let ook op voor het gebruik van bindmiddelen in bijvoorbeeld snoep, charcuterie, soepen, sauzen en bouillons. Er zijn ook meer producten die gerstmoutextract toevoegen en ook dit zijn gluten!
Op de site van Schär en van de Vlaamse Coeliakievereniging kan je hier nog veel meer informatie over vinden.