De voorbije weken waren het persdagen en persvoorstellingen. In november kon ik me niet vrij maken vandaar dat ik deze keer een voormiddag uitgetrokken heb om toch eens langs te gaan bij een aantal bureaus. Altijd leuk om de gezichten achter die persberichten (nog) eens te ontmoeten. Ik heb enorm weer veel nieuwe producten leren kennen en mogen proeven waaronder Dindesse of kalkoenspek. Ideaal om eens te testen in een zomerse pasta carbonara.
Spek
We zijn flexitariërs en eten echt wel heel veel groenten en fruit maar er zijn een paar ‘vleeswaren’ die we standaard in huis hebben:
- kalfsgehakt van mijn favoriete Keurslager om à l’improviste een pasta bolognese of ballekes in tomatensaus mee te maken.
- spekreepjes om een quiche, pasta of salade of gepofte aardappel mee te pimpen
- ontbijtspek voor die ene ochtend om de zoveel maanden dat we ontbijten zoals op de Disney boot. Lees: met krokant gebakken spek en eieren. Heerlijk.
Toen ik het persbericht voor Dindesse toegestuurd kreeg, was ik meteen geïnteresseerd. Kalkoenvlees is van nature namelijk veel minder vet en bevat veel proteïnen. Hop naar de winkel om een pakje de gaan halen en uit te testen dus.
Zomerse Pasta Carbonara
We maken hier thuis geregeld de gezonde carbonara van Jamie Oliver met erwtjes, basilicum en amandelen. Iedereen is fan van dit snelle en gezonde gerecht. Heel lekker maar ik wou toch nog eens een carbonara met een smeuïge saus en heb dit recept uit mijn mouw geschud. Ik heb het ondertussen al twee keer met succes gemaakt en je kan het eten met gespiraliseerde groenten (nu te koop bij o.a. Delhaize) of met pasta. We vinden dit heel lekker met glutenvrije spirelli pasta van Barilla. De basis voor de saus zijn courgettes en champignons die je laat smoren en waar je dan spekreepjes aan toevoegt. Om het geheel op te frissen gebruikte ik limoensap, je zou eventueel ook nog wat limoenrasp door je saus kunnen roeren maar dan krijgen we groene spikkels en dat lust ons jongste monstertje nog niet. Als je de spekreepjes van Dindesse gebruikt moet je er wel rekening mee houden dat ze redelijk zout smaken dus gebruik zeker geen bouillonblokje om je bouillon te maken anders wordt het veel te zout. Ik heb dit zo eens geprobeerd (dit was een derde en mislukte versie) omdat ik wou zien of ik het recept eventueel nog gemakkelijker kon maken maar het antwoord is neen….
- 140 gr Dindesse spekreepjes
- 1 courgette - (voor de moeilijke eters geschild) in kleine stukjes gesneden
- 2 rode uien - gesnipperd
- 2 klein bakjes champignons - gekuist en in stukjes gesneden
- Sap van 2 limoenen (meer naar smaak)
- 200 ml kippen of groentebouillon
- 100 ml lactosevrije room of plantaardige room (zonder suiker!)
- optioneel: 1 el maïzena opgelost in een beetje water
- optioneel: peterselie of basilicum om over je pasta te strooien - hangt ervan af of iedereen in je gezin fan is van kruiden
- peper naar smaak om te kruiden
- 2 el olijfolie
- Verhit 1 el olijfolie in een grote braadpan (ik gebruik mijn Le Creuset, die kan je dan nadien ook mooi op tafel zetten) en bak hierin de ui glazig. Voeg dan de spekreepjes toe en bak ze krokant. Haal ze uit de pan en zet even apart.
- Verhit nog 1 el olijfolie in de braadpan en smoor hierin de champignons en courgette. Na 5 minuten blussen met de bouillon en kruiden met peper. Laat dit ongeveer 5 minuten verder sudderen en voeg dan de gebakken spekreepjes en ui toe. Als het geheel te droog wordt kan je altijd een klein geutje water (of kookvocht van je pasta) toevoegen. Zorg er gewoon voor dat het mengsel niet uitdroogt en aanbrandt!
- Kook ondertussen ook de pasta gaar of gaar de gespiraliseerde groenten.
- Voeg het limoensap toe en roer goed door elkaar. Na 2 minuten voeg je de room toe en roer ook goed door elkaar. Als het resultaat te lopend is naar je zin kan je nu altijd een beetje binden door een tl van de opgeloste maïzena toe te voegen (of meer tot je de gewenste dikte hebt).
- Proef en voeg naar smaak nog wat limoensap, peper en kruiden toe.
- Dien op met de pasta of groenten.
- Smakelijk!
Meer informatie over Dindesse kan je hier vinden.