Een van mijn goede voornemens voor het nieuwe jaar was om meer groenten te eten en om er meer mee te variëren. Bonduelle vroeg me een tijdje geleden of ik geen zin had om een artikel te schrijven over flexitariërs en dat vond ik meteen een goed idee. Ik gebruik de producten al jaren en ze krijgen meer en meer een prominente rol in mijn keuken.
Toen ik dat dan ook laatst aan tafel vertelde, vroeg m’n dochtertje waarom ik nu in hemelsnaam op de blog een artikel wou schrijven over flexitariërs want: “Mama, die zijn toch al lang uitgestorven!”. Ze dacht dat het een soort van dino was, ik vond dat wel grappig. Toen ik haar vertelde dat zij – natuurlijk onbewust, want ze eet wat ik haar voorschotel- een flexitariër is, moest ik haar natuurlijk wel een woordje uitleg geven.
Je hoort de term de laatste tijd meer en meer, ze zijn dus helemaal niet uitgestorven, er komen er gewoon meer en meer bij. Maar wat is dat nu juist een flexitariër?
Flexitariër
Volgens Wikipedia – gelukkig dat we daar af en toe nog terecht kunnen – is een flexitariër iemand die één of meer dagen per week geen vlees eet. De Amerikaanse definitie is nog iets anders: iemand die in hoofdzaak vegetarisch eet maar incidenteel toch vlees en/ of vis eet.
Tja, ik beschouw mezelf als eerder flexitariër volgens de eerste definitie, ik eet meer en meer vegetarisch, soms zelfs vegan, maar we blijven ook nog bewust voor een lekker stuk vlees of vis kiezen.
Waarom meer veggie?
De laatste jaren merk ik dat er meer en meer mensen bewust minder maar beter vlees en vis zijn gaan eten en dus flexitariërs genoemd kunnen worden. Hier zijn verschillende redenen voor en die zijn voor iedereen natuurlijk persoonlijk en anders. Sommigen doen het voor het milieu, anderen voor de dieren en nog anderen doen dit bewust voor hun gezondheid.
Groenten in de hoofdrol
Chefs zoals Yotham Ottolenghi en Seppe Nobels hebben me met hun kookboeken helemaal overtuigd van de variatie en haalbaarheid van koken met groenten. Vroeger kregen groenten een bijrol, nu de hoofdrol. Ik weet nog goed hoe ik vroeger voor mijn schoonzus – al jaren een veganiste- een bordje rauwe en gegrilde groentjes of gewoon een salade serveerde bij familiefeesten. Shame on me.
Vroeger en nu
We eten in ons gezin minder vlees en vis omdat ik het enerzijds heel leuk vind om met vegetarische keuken te experimenteren: smaken, texturen, kruiden… en anderzijds door een combinatie van bovenstaande redenen.
Als ik mijn manier van koken nu vergelijk met die van 20 jaar geleden merk ik een enorme evolutie van de klassieke Vlaamse keuken met vlees, groentjes en patatjes naar exotische stoofpotjes zoals een Indische dahl of Vietnamese lenterolletjes met knapperige groenten en verse kruiden. Of lekkere groentetaarten, ovenschotels of maaltijdsalades yum yum! Als flexitariër moet je natuurlijk voldoende proteïnen binnen krijgen en die kan je ook halen uit de peulvruchten in blik van Bonduelle. In het aanbod kan je van alles vinden: kikkererwten, witte bonen, edamame bonen, …. Veel producten om lekker mee te experimenteren. Hier kan je een overzicht vinden.
Snel en makkelijk
Als kind heb ik nooit linzen, kikkererwten of bonen gegeten. Was dit omdat mijn moeder dit niet kende of omdat het zo omslachtig was in gebruik? Het grappige is dat dit vandaag de dag wekelijks op het menu staat bij ons. Als bijgerecht, maar ook meer en meer als hoofdonderdeel van de maaltijd zoals bijvoorbeeld een Indische Dahl met linzen of kikkererwtenburgers.
Ik weet nog de eerste keer dat ik hummus gegeten heb op één of ander feestje toen ik 18 was. Dat was toen echt heel speciaal en exotisch, nu eten mijn kids dit als lunch met rauwe groenten of serveer ik dit als dipsaus op feestjes. Het is vandaag dan ook super handig om salades burgers of stoofpotjes te maken met linzen, bonen of kikkererwten uit blik. Geen uren meer weken, koken en afkoelen om smaakvolle gerechten te maken. Gewoon blikje Bonduelle open, afspoelen en whoppa ready to use. Handig! Ik heb altijd standaard een aantal blikjes Bonduelle in huis (samen met tomatenpuree) zo tover je in no time een lekker gerechtje op tafel. Ook van die kleine blikjes Bonduelle edamame boontjes of kikkererwten zijn super handig om als snack te eten op het werk: beetje citroen en olijfolie, wat peper en zout en je hebt een lekkere voedzame snack.
Favo veggie recepten
Hierbij een paar van onze favoriete veggie recepten:
- Geroosterde bloemkool met kikkererwten en mosterddressing
- Knolselderpuree met gebakken paddenstoelen
- Tomatentaart
- Shakshuka – je kan dit gerecht pimpen zoals je zelf wil. Gebruik bijvoorbeeld eens zwarte bonen van Bonduelle en breng op smaak met wat chilipoeder – yummie!
- Gevulde pompoen met linzen en rijst
In mijn kookboek Iedereen Eet Mee kan je natuurlijk ook nog extra inspiratie vinden.
Deze post kwam tot stand in samenwerking met Bonduelle.