Geen Kerst zonder kalkoen(filet)
Ik ben grootgebracht met het motto geen Kerst zonder kalkoen en eigenlijk ook geen kalkoen zonder Kerst. Eén keer per jaar kwam er bij mijn bomma een mega kalkoen op tafel met een vulling van truffel, paddestoelen en gehakt. Uit de grote stoof kwamen er dan nog appeltjes gevuld met veenbessen (nooit mijn ding geweest) en kroketjes maakten het festijn compleet.
Ook vandaag staat kalkoen met kerst nog steeds op veel tafels te pronken, zo ook op de onze. Vorig jaar bestelden we een lekkere Copas Kalkoen en dit jaar ga ik gevulde kalkoenfilet klaarmaken voor een van onze kerstdinertjes. Kerst is namelijk serious business ten huize Yummie en wordt dan ook een paar keer gevierd. Het leuke aan dit kalkoenrecept is dat je het perfect op voorhand kan klaarmaken.
Ik bestelde mijn vlees bij vriend des huizes Jan en kreeg een mooie kalkoenfilet die half opengesneden was, perfect om te vullen. De vulling maakte ik met een mengeling van boschampignons, gedroogde funghi porcini en tomatenmengeling Pomo e Legumi van Elvea (mijn nieuw go to productje, ik zwier dat echt overal in). Wat Parmaham er rond en dan de oven in. Voor een extra ‘special effect’ kan je de kalkoenfilet nog inpakken in bladerdeeg. Dan heb je een Kalkoen Wellington zeg maar.
Je kan de kalkoenfilet opdienen met een frisse salade of met geroosterde spruitjes. Ik maakte er ook een gratin dauphinois bij van aardappelen, pastinaak en fungi porcini.
Kalkoen met parma en een vulling van boschampignons en tomaat
Ingrediënten
- 1,2 kg kalkoenfilet
- 20 gr funghi porcini geweekt in 150 ml warm water
- 300 gr gemengde bospaddestoelen
- 2 el Elvea Pomo e Legumi
- 8 sneetjes Parmaham
- 1 takje rozemarijn naaldjes fijngehakt
- 1 takje tijm blaadjes van de tak geritst
- zwarte peper en zeezout
- 2 el esdoornsiroop
- optioneel: bladerdeeg en truffelolie
Bereidingswijze
- Dep de kalkoen droog en leg de kalkoen open. Kruid met zwarte peper.
- Verhit 1 el olijfolie in een pan met antiaanbaklaag en bak hierin de geweekte fungi porcini. Hou het weekvocht bij. Hak de paddenstoelen en bak ze mee met de fungi porcini. Voeg de gehakte kruiden toe en bak 2 minuten. Zeef het weekvocht en giet dit in de pan. Roer er de tomatenpuree door en laat 20 minuten pruttelen op een zacht vuur of tot het vocht verdampt is. Mix deze mengeling in een keukenrobot tot een soort tapenade. Er mogen nog kleine stukjes inzitten.
- Laat dit afkoelen, kruid met zwarte peper en wat zeezout.
- Smeer 2/3 van de mengeling op de kalkoen en indien gewenst kan je er nog wat truffelolie over sprenkelen.
- Klap de filet dicht. Smeer de rest van de paddenstoelenmix op de bovenkant van de kalkoen.
- Leg de sneetjes Parmaham op de kalkoenfilet zodat je hem precies inpakt.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Bak de filet in ongeveer 50 minuten gaar of als je de kalkoen een dag later wil serveren haal je de filet na 40 minuten uit de oven. Zo voorkom je dat de kalkoen te droog wordt als je die later terug gaat opwarmen. Verwarm de kalkoen nadien dan 20 - 25 minuten op 180°C.
- Merk je dat de Parmaham verbrandt, leg er dan wat aluminiumfolie over.
- Eens de kalkoen uit de oven smeer je de bovenkant in met de esdoornsiroop en laat je de kalkoen onder aluminiumfolie nog 10 minuten staan voor je die opdient.
- Smakelijk!