Ik ben niet meteen een fan van veggieburgers, maar toen ik laatste bij Ellis Burger hun wortelburger met Tandoori kruiden proefde was ik aangenaam verrast. Tijd dus om zelf ook eens aan de slag te gaan en wat te experimenteren met veggieburgers. Ik twijfelde tussen een soort van grote falafel met kikkererwten of quinoa of een echte pure groenteburger. Het is uiteindelijk een burger geworden op basis van bloemkool, zoete aardappel en quinoa. Ik heb me voor het recept gebaseerd op de burgers van Ellen Charlotte Marie, maar heb het recept hier en daar een beetje aangepast. De burgers werden hier in huis gesmaakt! De kids hebben na het eten de overschot nog uit het vuistje gegeten.
Dit recept is voldoende voor een 12-tal veggieburgers, dus je kan er perfect nog een paar invriezen of bijhouden voor een lunch. Ik gebruikte kerriekruiden in de ene helft van de burgers en tandoori kruiden in de andere helft. Aan jou de keuze. We waren fan van de kerrie burgers.
Ik serveerde ze zonder broodje, maar met krielaardappeltjes en humunaise. Hiervoor meng ik humus met 1 el citroensap en 1 el water. Ik kruid de humunaise meestal nog wat extra af met zwarte peper en zeezout. Lekker met een salade en wat groenten zoals paprika of avocado. In plaats van ketchup gebruikten we de Elvea Pomo et Peperoni.
Het is heel belangrijk dat je het mengsel even laat opstijven in de koelkast zodat je burgers min of meer stevig aanvoelen, maar verwacht zeker niet dezelfde structuur als een klassieke burger. Door het ei in het deeg zal de burger wel wat opstijven. Voor een vegan versie zou ik wat chiazaad en extra havervlokken toevoegen.
Geen fan van bloemkool en zoete aardappel? Misschien zijn quinoaburgers dan iets voor jou?
- ½ bloemkool, gestoomd (ongeveer 600 gr gestoomd gewicht)
- 1 zoete aardappel gestoomd (ongeveer 250gr gestoomd gewicht)
- 100 gr (glutenvrije) havervlokken (of meer als je mengsel te 'nat' is)
- 700 gr gekookte quinoa
- ½ tl lookpoeder
- 1 à 2 tl kerriepoeder (of tandoorikruiden) naar smaak, begin met 1 tl
- ½ tl kurkumapoeder
- 1 bio ei
- 200 gr amandelpoeder
- gemalen kurkuma
- zwarte peper
- zeezout
- olijfolie om te bakken
- 100 gr polenta
- humunaise (4 el humus, 1 el water, 1 el citroensap, peper en zeezout)
- Elvea Pomo e Peperoni
- geroosterde krieltjes, zoete paprika en rucola om erbij te serveren
- Mix de bloemkool, de zoete aardappel met de kruiden en het ei tot een gladde massa. Roer er dan het amandelpoeder en de havervlokken door. Kruid goed af met peper en zeezout.
- Zet dit mengsel ongeveer 30 minuten in de koelkast om op te stijven.
- Giet de polenta op een bord.
- Maak ongeveer 12 burgers van je groentemengsel en verhit wat olijfolie in een koekenpan met een dikke bodem.
- Wentel de burgers door de polenta en bak ze aan elke kant krokant in een de pan gedurende 4 minuten per kant.
- Serveer de burgers met krieltjes, rucola, humunaise en wat Pomo e Peperoni.
- Smakelijk!