Ik heb de laatste tijd veel geëxperimenteerd met stoofvlees. Ik heb versies gemaakt met rode wijn, met glutenvrij bier (geen fan), met tomatensaus (een soort van Osso Bucco zonder osso), met varkensvlees, met kalfsvlees en met rundsvlees. Ik heb de kinderen nu wel moeten beloven om even geen stoofvlees meer klaar te maken want “we eten altijd hetzelfde in het weekend mama”.
Twee versies blijven onze favoriet en mag ik eventueel wel nog eens maken (yes!):
- stoofvlees van rund met rode wijn en verse kruiden
- stoofvlees van varkenswangetjes met tomatensaus en Italiaanse kruiden
Toen ik laatst een etentje had, heb ik de versie met rode wijn gemaakt in een redelijk grote hoeveelheid – denkend nog een portie in te vriezen – maar alles was op. Bordjes leeg, cocotte helemaal leeg geschraapt en Mr. Husband die maar bleef orakelen dat het vlees zo zacht was (of dat aan het vlees of de wijn lag, laat ik even in het midden…). Het was een geslaagde avond. Zoals toen meermaals beloofd, deel ik dan ook graag het recept. Het geheim om super mals stoofvlees te krijgen, is -volgens mij – het laten garen op lage temperatuur. Ik maak meestal stoofvlees in het weekend en nadat ik het vlees aangebakken heb en de bouillon en wijn toegevoegd heb, laat ik de stoverij minstens 7u garen in de oven op 150°C. Geduld is dus een hele mooie deugd als je mals vlees wil. Voor dat fameuze etentje heeft het vlees zelfs 10u in de oven gestaan op 130°C.
Belangrijk is wel dat je in het begin de stoofvlees laat garen zonder deksel, maar eens de wijn en bouillon wat ingekookt zijn, zet je best een deksel op de pot. Af en toe voorzichtig omroeren is ook belangrijk in het proces zodat de glutenvrije boterham mooi kan oplossen in het geheel. Voor de rest moet je gewoon geduld hebben en genieten van die lekkere geur die heel je huis vult.
Je kan stoofvlees opdienen met gebakken zoete aardappel, met frietjes, met puree of met polenta.
Ik geef er meestal nog een salade van ijsbergsla of spruitjes bij met een zoetzure vinaigrette.
Ik heb lang getwijfeld of ik een recept voor stoofvlees zou opnemen in mijn boek Iedereen eet mee, maar ik heb uiteindelijk gekozen voor gerechten die allemaal snel klaar zijn en je moet een kat een kat noemen: stoofvlees staat niet in 1-2-3 op tafel.
- 800 gr rundstoofvlees
- 200 ml rode wijn
- 1 l rundsbouillon van Fundo of zelfgemaakte bouillon (gebruik geen bouillonblokjes, veel te zout van smaak!)
- 2 laurierblaadjes
- 1 el (glutenvrije) stoofvleeskruiden
- 50 gr pure (lactosevrije) chocolade
- 1 el olijfolie
- 1 ui, gepeld en fijn gesneden
- 1 (glutenvrije) boterham
- 1 el (gltuenvrije) mosterd
- 1 takje rozemarijn
- 1 takje tijm
- 1 takje salie
- Bak het vlees aan in een stoofpan met dikke bodem. Ik gebruik altijd mijn Cocotte van Le Creuset hiervoor. Als het vlees dichtgeschroeid is voeg je de ui, de wijn, bouillon, de chocolade en kruiden toe.
- Smeer de boterham in met mosterd en leg die met de mosterdzijde naar op het vlees en laat 20 minuten zachtjes pruttelen. Verwarm je oven ondertussen voor op 150°C en zet de Cocotte in de oven.
- Bind de kruiden samen met keukentouw en voeg ze toe aan het stoofvlees.
- Roer na 2u om en zet dan het deksel op de Cocotte en laat verder garen in de oven tot je vlees bijna uit elkaar valt. Het ideale resultaat bereik je na 7 à 8u.
- Verwijder de kruiden en roer voorzichtig door.
- Smakelijk!
P.S. wist je dat je mijn boek al kan pre-orderen via Bol.com? Toch wel speciaal om zo de cover online te zien. Ik ben aan het aftellen naar 28 februari……