Voilà, 1 september hebben we ook weer gehad en de kids zijn vol goede moed aan hun nieuwe schooljaar begonnen. Vanaf volgende week begin ik ook aan een nieuw professioneel hoofdstuk bij Robert Half dus ik ben nu al aan het foodplannen. De ochtenden zullen vanaf dan weer wat minder relaxed verlopen en mijn kinderen hebben wat tijd nodig om wakker te worden.
Morning routines
Opstaan, wassen, aankleden en eten is niet altijd een succesvolle formule. Als ze tijd hebben om wat te “chillen’ en wakker te worden is het een ander verhaal, maar ze zijn tijdens schooltijd nogal picky ontbijters. Cornflakes en boterhammen krijg ik niet verkocht, maar ik heb het mezelf aangedaan vrees ik. Tijdens de lockdown zijn ze (nog meer dan anders) verwend met : pannenkoeken, poffertjes, snelle havermout, chiapudding, nicecream of fruitpapjes. Ja ik heb het mezelf aangedaan, ik weet het. En dat zijn gewoontes die er niet zo snel terug uitgaan.
Mama, er is niets in huis om te eten….
Dat is dus een verwijt dat mijnen oudste regelmatig naar mijn hoofd zwiert. Je moet weten dat de kasten hier goed gevuld zijn, de koelkast en de diepvriezer nog beter denk ik zelfs. Pannenkoeken en yoghurtjes (heel het Alpro assortiment staat hier ondertussen) en mega veel fruit in de koelkast, sandwichekes in de diepvriezer en havermout en granola in de voorraadkast. Maar neen er is echt niets om te eten in huis. Als ik dan een kom fruit maak met granola en kokosroom en die voor zijn neus zet, eet hij die wel in no time leeg hé. Maar zelf als eens een banaan vastnemen, of een appeltje schillen…er zijn grenzen voor een 13-jarige. Klinkt het je bekend? Enter de havermoutrepen.
Havermoutrepen
Vroeger maakte ik al eens granolabars, maar dat brokkelt altijd zo snel af (lees veel kuiswerk nadien) dat ik een ander alternatief zocht.
Enter de havermoutrepen. Ik kwam op het idee door in mijn eigen kookboek te bladeren (I know, erg hé) en de kids vroegen of ik nog eens de havermoutkoekjes wou klaarmaken. Deze repen zijn eigenlijk een afgeleide van die koekjes. Je kan ze ook maken met banaan in plaats van een ei, maar dat was hier niet echt een succes wegens te veel banaansmaak.
De repen bewaren perfect in een luchtdichte doos en smaken heerlijk bij een latte of een chocomelkske. Het recept is voldoende voor 6 repen en geloof me, ze zijn snel in elkaar geflanst. Jérôme eet er zo een 3 op, Valentine houdt het bij ééntje. Wat fruit erbij (we zitten in de kiwi fase) en ze waren supercontent.
Geen zin om repen de vormen? Maak er dan balletjes van.
Geen fan van pecannoten? Gebruikt dan een andere notensoort die je graag lust of meng rozijntjes of cranberries onder je deeg.
Hopelijk vallen deze snelle ontbijtrepen ook bij jouw kroost in de smaak.
Havermoutrepen
Keukengerei
- oven
Ingrediënten
- 110 gr glutenvrije havervlokken
- 70 gr glutenvrije bloem ik gebruik de bloemmix C van Schär
- 50 gr kokosbloesemsuiker je kan ook bruine suiker gebruiken
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl bakpoeder
- 1 el plantaardige yoghurt eventueel te vervangen door plantaardige melk
- 50 ml olie ik gebruikte de Isio 4
- 1/2 tl vanillepoeder
- 2 tl gehakte pecannoten + 6 extra ter versiering
Bereidingswijze
- Klop het ei los met de yohurt en de olie.Meng alle droge ingrediënten en voeg hier dan het eimengsel aan toe en roer goed door.Maak balletjes of repen en leg die op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Duw er nog een pecannoot als je er een paar apart gehouden hebt.Verwarm de oven voor op 180°C en bak de repen 10 à 15 minuten gaar.Laat de repen afkoelen en bewaar in een luchtdichte doos.