Ik ben een grote fan van de Aziatische keuken. Groene curry, rode curry, satay (of saté), nems, sushi, sashimi en Thai Beef salade. Het zijn maar een paar van mijn favorieten uit de Aziatische keuken. In mijn kookboek Iedereen Eet Mee -tik tok tik tok bijna in de winkel- zal je wel wat Aziatische invloeden merken. Ik vind sojasaus heerlijk en serveer het zowat overal bij. Deze zomer gaan we naar Chiang Mai in Thailand en ik ben nu al aan het aftellen om daar een kookcursus te volgen. Heerlijk om met al die lokale producten en kruiden te werken. De meeste kan je hier in België moeilijk vinden maar ik kijk er toch naar uit om ‘de basics’ onder de knie te krijgen. In Bangkok gaan we ons deze keer eens aan het echte streetfood wagen, spannend! Wil je ondertussen lekker gaan eten dan moet je zeker eens gaan eten bij Boo Raan in Knokke.
D E L I C I O U S Thai food!
Laatst was ik in Wijnegem omdat ik een tenueke nodig had voor een Roaring 20’s party (één adres Huis Baeyens!) en ben ik nadien gepasseerd bij de Hanos – dit is een horeca groothandel, een foodie walhalla! Ik heb hier vanalles gekocht onder andere Ponzu saus van Kikkoman (deze is niet glutenvrij!). Je kan zelf makkelijk ponzu maken door (glutenvrije) sojasaus te mengen met eenzelfde hoeveelheid citroen of limoensap, easy peasy. Ik heb er ook eetbare bloemen gekocht, coquilles en glutenvrije broodjes uit de diepvries. Lekker! Oh ja en Tiki glazen voor cocktails, super tof.
Vorige week maakte ik een variant op de Thai Beef Salad. Na de feesten heb ik voorlopig genoeg rood vlees gegeten en ik ben de veggie tour opgegaan maar tegen een lekker stukje zalm zeg ik toch ook geen neen. Voor deze salade heb ik de zalm kort dichtgeschroeid en in stukjes geserveerd. Eerlijk is eerlijk – hij viel uit elkaar dus de mooie schijfjes die ik in gedachten had moet jij misschien maar eens proberen. Voor de salade heb ik mango, waterkers, salade, koriander, munt, avocado, edamame boontjes en rode ajuin gebruikt. Je kan zelf variëren. Het geheim zit hem namelijk in de saus….een heerlijke combinatie van gembersap, sojasaus, limoensap, sesamolie, vissaus en kokosbloesemsuiker. Een toppertje al zeg ik het zelf. Ik heb de zalm er even in laten marineren maar dit hoeft niet persé. Je zou dit ook kunnen proberen met gebakken scampi of steak.
Smakelijk!
- 400 gr verze zalmfilet
- 1 avocado in blokjes gesneden
- 1 rijpe mango in blokjes gesneden
- 1 zakje jonge slascheuten
- 1 rode ui in schijfjes
- 1 handvol edemame boontjes gekookt en gedopt of klaargemaakt gekocht op de sushi stand van je supermarkt
- 1 hand verse koriander
- 1 hand verse munt
- 3 el (glutenvrije) sojasaus
- 3 el limoensap
- 1 el vers gembersap (of 2 el vers geraspte gember)
- 1 el kokosbloesemsuiker
- 1 tl vissaus
- 1 tl sesamolie
- 1 tl shichimi togarashi (Japans 7 kruidenpoeder) voor de afwerking - ik gebruikte die van Jonnie Boer uit de AH.
- Begin met het sausje te maken. Meng hiervoor de suiker, de sojasaus, de vissaus, het limoensap, het gembersap en de sesamolie en roer goed tot de suiker oplost. Je kan naar smaak meer vissaus toevoegen, maar we zijn niet zo een fan van die smaak.
- Giet dit in een diepvrieszakje dat je kan afsluiten en doe er dan de zalm bij. Sluit het zakje af en wrijf de saus over de zalm.
- Kuis de groenten en maak de salade klaar door alles op 2 borden te schikken.
- Verhit een pan met anti-aanbaklaag en schroei de zalm (zonder saus!) hier aan elke kan 1,5 min in.
- Haal de zalm uit de pan en snijd de zalm in stukjes of schijfjes en verdeel over de borden.
- Werk af met de overschot van de saus en wat shichimi togarashi.
- Je kan hier eventueel nog wat rijst of noedels bij serveren.
- Smakelijk!
PS de orhidee is eetbaar, leuk toch om je bord zo af te werken?