Vandaag wil ik jullie wat meer informatie geven over gezond (op)voeden Must Be Yummie style. In dit artikel geef ik je een woordje uitleg over hoe wij het aanpakken en wat bij ons gewerkt heeft. Ik ben heel benieuwd naar jullie tips en tricks.
Fiere mama
Vorige week is mijn petekindje 6 geworden, wat een leuk feestje was dat. De kids vonden het superleuk en hebben een topmiddag gehad: een piñata, een R2D2taart en zotte spelletjes met de vriendjes. Oh ja en citroenmeringue versieren met…knikkers (!). Na de taart en snoep was het best wel grappig om te zien hoe alle jongens echt een beetje hyper werden, de klassieke sugar rush? Valentine had er geen last van nu ze geen geraffineerde suikers meer eet. Vroeger zou ze net zo zot zijn beginnen ronddollen.
Begrijp me niet verkeerd, als het feest is mogen die gastjes gerust genieten van het moment en wat snoepen, ik ben hierin echt geen freak hoor, maar heel realistisch. We hebben hier zelf als gezin ook al een weg afgelegd: vroeger was snoepen gelijk aan rozijntjes ‘snoepen’ of blauwe bessen ‘snoepen’. Toen kwam de school met alle traktaties en verjaardagsfeestjes met de obligate snoep, chocolade en koeken waardoor mijn kids echt getransformeerd zijn tot snoepkousen. Nu zijn we weer veel bewuster aan het eten door de voedselintoleranties in ons gezin en ik merk dat ook de kinderen er echt deugd van hebben. We eten nu voornamelijk home made: koekjes, granola, cupcakes, notenballetjes, sapjes….
Ik ben best wel fier op mijn kids en hun eetgewoonten. Valentinetje is een hele moeilijke eter dus voor haar moet ik nog wel regelmatig fruit en groenten ‘verstoppen’, maar desalniettemin ben ik heel fier op haar omdat ze zo flink is en haar suiker- en lactosevrij dieet zo goed volgt terwijl ze vroeger een grote snoepkous was. Ze mist echt wel niet veel want ik maak heel veel alternatieven, maar als je naar een feestje gaat met je eigen zakjes koekjes is dat ook niet altijd zo prettig.
Ik ben ook heel fier op mijn 9-jarige stoere bink omdat hij zoveel proeft en vooral omdat hij zo goed naar zijn lichaam luistert. Na het bewuste feestje vroeg hij ’s avonds een appel omdat hij “zijn buik vol had van al die zoetigheid en snakte naar iets gezonds” (zijn woorden).
Hoe is dit nu zo gekomen?
Gewenning – Mijn kinderen krijgen thuis geen snoep meer. Althans geen ‘vuile snoep’ of koeken. Wat ze wel krijgen is zelfgemaakte popcorn, notenballetjes, geroosterde noten, noten met speculaaskruiden en heel veel fruit (als pap, als ijsje, als smoothie)
Maak er geen strijd van – Ik weet ondertussen wat het favoriete kostje van mijn kids is, maar dat zal me er niet van weerhouden om nieuwe dingen aan te bieden. Meestal gaat dit gepaard met een paniekaanval van mijn dochter die geen dingen die ze niet lust op haar bord wil. Ik leg het dan gewoon op een klein bordje zoals een broodje op restaurant en ze moet er één hapje van proeven wil ze nog een dessertje. Soms lust ze het dan opeens wel, op andere momenten blijft ze koppig het bordje weg schuiven….so be it.
Gelukkig proeft Jérôme wel alles en als de kleine prinses ziet dat haar grote broer iets lekker vindt, zal ze soms sneller overstag gaan. Omgekeerd kan natuurlijk ook (en daar word ik pas helemaal gek van): Valentine lust iets, Jérôme vindt het maar niets en dan zitten ze met twee raar te doen boven hun bord – klinkt het bekend?
Ik lig er niet wakker van dat ze eens wat minder eten, de aanhouder wint dus er zal weleens een moment komen dat ze het opeens wel lusten. Ik vond spruitjes en witloof ook echt niet lekker toen ik klein was. Nu nog altijd krijg ik koude rillingen als ik denk aan witloof met hesp en crème saus, yak, maar ik lust heel graag gebakken of rauw witloof.
Variatie is heel belangrijk: geef de groenten rauw, gebakken, gestoomd, gepureerd….Mijn zoon is bijvoorbeeld helemaal gek van rauwe wortels maar o wee als het een gekookte wortel is. Wokken is bij mijn kids meestal ook een succes en het ideale moment om nieuwe groenten te introduceren. Ik zorg ervoor dat de groentjes heel klein gesneden en meng die dan met quinoa of rijst en spekreepjes of gebakken stukjes kip. Als smaakmaker gebruik ik regelmatig sojasaus en vijfkruidenpoeder, mijn kids zijn er dol op.
Verstop groenten en fruit – Bak eens een koekjes met zoete aardappelpuree of een cake met courgette of wortel. In mijn spaghettisaus zitten veel groenten maar ik mix alles door eens de groeten gaar zijn en voeg dan pas tomaat toe, niemand die weet dat er selder, courgette, wortel, ajuin etc. in die saus zit.
Als je smoothies of ijsjes maakt met frambozen kan je hier ook perfect groene bladgroenten zoals boerenkool of spinazie in verstoppen. Door de felle roze kleur wordt het groen helemaal verdoezeld.
Laat je kids mee helpen in de keuken – Dit is één van de meest gehoorde tips als het gaat om kinderen en (gezond) eten maar het werkt wel. Mijn zoontje was 6 jaar toen hij zijn eigen wokrecept uitgedacht heeft en dat samen met mij gemaakt heeft. Mijn dochter doet niet liever als notenballetjes mixen en rollen en wat ze helemaal fijn vinden is lunchboxen klaarmaken voor elkaar. Bij kleintjes is dat natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan maar hier kan je bijvoorbeeld een aantal kommetjes op tafel zetten zodat je kind zijn of haar eigen soep, niceream of salade kan samenstellen.
Creativiteit is ook heel belangrijk: maak eens een Hulk Stoemp of een Prinses Sofia fruitige toverstaf.
Weg met het scherm – Soms is het zo gemakkelijk om je kids na een drukke werkdag of in het weekend even voor TV of een tablet te parkeren, maar we hebben het gebruik hiervan echt gelimiteerd. Op de duur wilden ze niets anders meer doen dan spelletjes op hun tablet spelen en filmpjes op YouTube kijken over paaseieren en doosjes plasticine (!?) die uitgepakt werden of erger nog vloggers die constant spelletjes spelen met de zotste commentaren. No more!
Geen IPad meer tijdens de week en in het weekend enkel tot 9u30 ’s ochtends. Voor de rest buiten spelen, lezen, knutselen, meehelpen in de keuken of in de tuin en soms zichzelf zelfs een beetje vervelen.
Geef zelf het goede voorbeeld – Als je ’s avonds zelf met een zak chips in de zetel hangt, moet je er niet van verschieten dat je kids dit ook gaan doen. Zit je heel de tijd je Facebook te checken aan tafel of wil je koste wat kost het nieuws zien, verwacht dan niet dat je kids rustig aan tafel zitten zonder te vragen naar TV en andere attributen. We hebben hier ook een regel voor: enkel op zondagochtend mag de TV of I Pad aanstaan bij het ontbijt want dan lezen mama en papa ook de krant of een boekje maar voor de rest zitten we leuk samen aan tafel. Maak het ook gezellig aan tafel, zet een muziekje aan en probeer zelf ook tot rust te komen. Dit is misschien wel het belangrijkste denk ik. Wij genieten echt van gezond en lekker eten. De kinderen zien en horen dit ook. Zo associëren ze eten met iets plezierigs. Niets leuker dan samen aperitieven, taco’s te maken of fondue te eten.
We love it.
Als je nog op zoek bent naar leuke tips voor de brooddoos of snacks voor je kids kan je volgende artikels lezen:
Klik hier voor tips voor een leuke lunchbox.
Klik hier als je nog op zoek bent naar ideetjes voor gezonde en lekkere snacks.
Ook op www.gezondopvoeden.be kan je heel veel tips vinden en kijk zeker eens naar het Youtube filmpje met fietsende bananen en springende broccoli’s. Mijn kids zijn er helemaal weg van en we krijgen het refrein maar niet uit ons hoofd: “Laat ze zien hoe het moet”.
As simple as that.